BM askeri vahşeti izledi

Kongo'da bir köyde 200 kadın toplu tecavüze uğradı, 16 kilometre mesafedeki BM askerleri bile kılını kıpırdatmadı

Kongo'nun doğusunda, BM Barış Gücü üssüne sadece birkaç kilometre mesafede bir bölgede Ruandalı ve Kongolu militanların yaklaşık 200 kadını ve bir grup erkek çocuğu dört gün alıkoyarak tecavüz ettiklerinin ortaya çıkması dünyayı ayağa kaldırdı. Uluslararası Medikal Kolordu'da (International Medical Corp) görev yapan Amerikalı Will Cragin'in, AP haber ajansına yaptığı açıklamayla gün ışığına çıkan olay BM'nin yılda 1.35 milyar dolara mal olan yardım misyonunun etkinliği hakkındaki tartışmaları alevlendirdi.
Will Cragin, BM yardım güçlerinin bölgenin ele geçirildiğini saldırının başlamasından bir gün sonra öğrendiğini söyledi. BM üssüne sadece 16 kilometre mesafede bulunan kasabaya, Craigin'in mensubu olduğu kuruluş, sayıları 300 civarı olduğu tahmin edilen militanların 4 Ağustos'ta bölgeyi talan edip kadınlara ve çocuklara defalarca tecavüz ettikten sonra kendi istekleriyle terk etmelerinden sonra girebildi. Cragin, birçok kadının çocuklarının ve eşlerinin önünde, üçten fazla farklı kişi tarafından tecevüze uğradığını belirtti. Cragin, 179 kadının tedavi edildiğini, ancak sayının çok daha fazla olduğunu, bazı kadınların korkarak saklandıklarını, hâlâ ormandan üzerinde kıyafetleri olmayan kadınların çıktığını söyledi.
BM, dün yaptığı bir açıklamayla iddiaları doğruladı. Yetkililer, bölgeye 30 kilometre uzaklıkta bir üssün bulunduğunu ancak saldırganların köylere giden yolları kapattığını söyledi. Tatmin edici bir açıklamada bulunamayan BM, Kongo'da sivilleri değil ticari değeri olan zenginlikleri korumakla suçlandı. Kongo'nun doğusunda oldukça zengin altın, kasiterit, koltan gibi mineral yatakları bulunuyor ve militan grupları bu zenginliklerin kontrolünü ele geçirmek için mücadele ediyorlar. BM barış güçleri henüz bu çatışmaları durdurmayı başaramadı. Kongo hükümeti, bu yıl, BM'nin asıl görevi olan, sivilleri korumayı yerine getiremeyecekse ülkeden çekilmesini istemişti. BM, dünyadaki en büyük barış gücü Kongo'da bulunduğu halde sivilleri koruyamıyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri