Bize göre ilk üç madde değiştirilemez’"

Geçen hafta açıkladığı anayasa çalışmasıyla gündeme oturan TÜSİAD, bir açıklama yaparak çalışmadaki görüşlerin akademisyenlerin görüşü olduğunu, çalışmanın aksine değiştirilemez ilk 3 maddenin değiştirilmesi konusunda bir görüş ya da önerilerinin olmadığı

Geçen hafta açıklanan anayasa çalışmasıyla gündeme oturan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) açıklama yaparak çalışmanın kendi görüşleriyle birebir örtüşmediğini duyurdu. Açıklamada, TÜSİAD’ın, Cumhuriyetin demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olması ve devletin bölünmez bütünlüğü, dili, başkenti ve bayrağı konularını içeren Anayasa’nın değiştirilemez ilk 3 maddesinin değiştirilmesi yönünde, ne geçmişte ne bugün, görüş ve önerisi olmadığı belirtildi. Çalışmanın ilk bölümünde 22 akademisyen ve kanaat önderinin görüşlerinin derlendiği, ikinci bölümde ise çalışmanın koordinatör Prof. Ergun Özbudun ve Prof. Turgut Tarhanlı’nın görüşlerinin yer aldığı vurgulanan açıklamada, ikinci bölümün diğer 20 katılımcıyı da bağlamadığı dile getirildi.

DEĞİŞTİRİLEMEZLİK ZIRHINA EK OLABİLİR
Geçtiğimiz hafta boyunca basında çalışmanın TÜSİAD anayasa taslaı olduğu veya çalışmanın TÜSİAD görüşlerini içerdiği yönünde değerlendirmelerin yer aldığı belirtilen açıklamada, bu nedenle açıklama yapma gereği görüldüğü kaydedildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Anılan belge bir TÜSİAD görüş raporu değildir; TÜSİAD’ın bugüne kadar gerçekleştirdiği demokratikleşme çalışmaları dikkate alındığında, bu çalışma ile örtüşen ve ayrılan konular mevcuttur. TÜSİAD’ın değiştirilemez maddelerinin değiştirilmesi yönünde, ne geçmişte ne bugün, bir görüş ve önerisi olmamıştır; bu hususlar TÜSİAD tüzüğünde açıkça ifade edilmiş değerlerdir. Ancak ilgili belgenin de işaret ettiği gibi, TÜSİAD, değiştirilemez maddelerdeki değerlerin korunmasında ve geliştirilmesinde, bu değerlerin değiştirilemezlik zırhıyla korunması kadar anayasanın bütününe yayılmış kural ve mekanizmaların nasıl dizayn edileceğini de önemsemektedir.

HSYK yürütmeden bağımsız olmalı
TÜSİAD’ın Anayasa Mahkemesi’nin üye yapısının belirlenmesinde karma bir modeli savunduğu vurgulanan açıklamada, şunlara dikkat çekildi: “Çoğunluk üyenin yargı organlarınca belirlenmesi, diğer üyelerin yarıya yakınının TBMM tarafından nitelikli çoğunlukla, sınırlı sayıda üyenin ise cumhurbaşkanı, üniversite ve barolarca belirlenmesinin uygun olacağı görüşündeyiz. TÜSİAD, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda yürütme organından gelen kişilerin üyeliğine son verilmesi Kurul’un yürütmeden bağımsız hale getirilmesi gerektiği görüşünde.”

Başörtüsü çözülmeli eğitim dili Türkçe olmalı
Açıklamada, şu noktalar dile getirildi: “TÜSİAD, çalışmanın başörtüsü sorununa birey özgürlüğü temelinde yaklaşımına iştirak etmekte ve inancı ne olursa olsun tüm vatandaşların özgürlük alanını koruyan garantilerle birlikte bir çözüm üretilmesi gerektiği görüşündedir. TÜSİAD, din eğitim ve öğretimi ve anadilin öğrenimi hususlarında, bireylerin talep etmeleri halinde iştirak edecekleri seçimlik dersler koyulması formülünden yanadır. TUSİAD bu çerçevede, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eğitim dilinin resmi dil olan Türkçe olması gerektiği görüşündedir.”

Sivilleşme konusunda belge ile aynı fikirdeyiz
Açıklamada, TÜSİAD’ın sivilasker ilişkilerine dair belirtilen noktalarda çalışma ile aynı görüşte olduğu dile getirildi. Yeni anayasanın, parlamentoda partilerin oluşturacağı uzlaşma komisyonunda hazırlanması önerisine katılmakla birlikte, TÜSİAD’ın yapım yöntemi üzerine zikredilen farklı görüşlere eşit mesafede olduğu belirtildi. Açıklamada, “Parlamenter sistemin devamı ve Cumhurbaşkanı yetkilerinin sınırlandırılması konusunda çalışmayla aynı görüşteyiz. Yine YÖK yerine yeni bir yapının kurulması ve üniversite özerkliğiği konusunda da benzer görüşteyiz” denildi.

habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri