Biz batarsak Avrupa da batar

Yunanistan: Biz batarsak Avrupa da batar

Papakonstantinu, Yunanistan'ın yıl boyunca süren ekonomik krizinden çıkmayı başardığı yönünde mesajlar vermek için Londra, Paris ve Frankfurt'a iki günlük bir ziyaret gerçekleştirdi.

Financial Times gazetesine konuşan Papakonstantinu, Yunanistan'ın kamu borcunu ödeyememesi durumunda yatırımcıların ellerindeki Portekiz ve İrlanda tahvillerini satmaya başlayacağını söyledi.

Yunan bakan, “Borcumuzu yeniden yapılandırmak gibi bir seçenek yok. Yunanistan'ın borcunu yapılandırmasının euro bölgesi için çok daha acı sonuçlar doğurabilir” diye konuştu.

Papakonstantinu ek olarak, “İnsanlar borcu yeniden yapılandırmanın hem Yunanistan hem de euro bölgesine ne kadara mal olacağını, bu durumun vatandaşlara nasıl yansıyacağını ve ülkelerin piyasalara erişim yeteneğini nasıl etkileyeceğini göremiyor. Yunanistan borcunu yeniden yapılandırırsa, neden insanlar bizimle aynı sorunu yaşayan diğer zayıf ülkelere yatırım yapsın ki? Bu euro bölgesi için nihai çöküş anlamına geliyor” dedi.

IMF, AB ve ECB'DEN DESTEK

Maliye Bakanı'nın yatırımcılara verdiği mesaj, Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri tarafından da desteklendi.

Papakonstantinu'nun basın açıklaması sırasında yanında bulunan bir IMF yetkilisi, “Yunanistan'ın borcunu yeniden yapılandırması, kimseye fayda sağlamaz” dedi.

Atina'nın hayati önem taşıyan ekonomik reformlar gerçekleştirdiği olduğunu yatırımcılara ispatlamak için uluslararası yetkililer de Yunan bakanla birlikte Paris ve Frankfurt'a gidecek.

Londra'daki toplantıya katılan yatırımcılardan biri, “Uluslararası kurumlar bu gibi durumlarda her zaman sıkıntı yaşayan ülkelerin arkasında durmuştur. Bu, yatırımcılar açısından oldukça ikna edici bir hareket” dedi.

DAHA UZUN BİR YOLU VAR

Ancak Maliye Bakanı ile aynı görüşü paylaşmayanlar da bulunuyor. Bu kişiler, Yunanistan'ın piyasaları borcunu yeniden yapılandırmayacağına ikna etmek için daha çok şey yapması gerektiğine dikkat çekiyor.

İtalyan UniCredit bankasının Başekonomisti Marco Annunziata, “Yunanistan'ın iflasın önüne geçebileceğine inanan çok az yatırımcı var. Atina'nın maliyetleri kısması gerekiyor. Birçok kişi de bunu yalnızca borcunu yeniden yapılandırarak gerçekleştirebileceğini söylüyor” dedi.


Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri