Birinci yargı paketinde son dakika değişikliği

Birinci yargı paketi, TBMM'de son dakika yapılan bir değişiklikle TBMM'de kabul edilerek yasalaştı

Birinci yargı paketi, TBMM'de kabul edilerek yasalaştı

Kabul edilen paket, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandıktan ve Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek

YARGI PAKETİNDE SON DAKİKA DEĞİŞİKLİĞİ

Yargı paketinin genel kurul görüşmeleri esnasında AK Parti yeni bir önerge verdi.

Savcıların halen adli para cezası veya üst sınırı 1 yılı aşmayan hapis cezası gerektiren şikayete bağlı suçlar için kullanabildikleri "kamu davasının açılmasının ertelenmesi" yetkilerini, "uzlaştırma ve ödeme kapsamındaki suçlar hariç olmak üzere üst sınırı 2 yıla kadar suçları" kapsar hale getiren maddede 'ceza üst sınırının 3 yıla çıkarılması yönünde' yeniden düzenlendi ve oylamaya sunuldu.

Böylelikle son dakika değişikliği kamu davasının açılmasının ertelenmesi uygulaması ceza üst sınırı 3 yıla çıkarıldı

Buna göre savcılar, "İnsan üzerinde deney, şantaj, inanç düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellenmesi, nefret ve ayrımcılık, kişisel verilerin kaydedilmesi, karşılıksız yararlanma, genel güvenliği kasten tehlikeye sokma, trafik güvenliğini taksirle tehlikeye sokma, sahte parayı kabul, özel belgede sahtecilik, halkı kin ve düşmanlığa teşvik veya aşağılama, ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, fuhuşa aracılık, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama, dilencilik, çocuğun soy bağını değiştirme, kamu görevlisinin görevini yapmasını cebir ve tehditle engelleme, suç uydurma, mahkemede yalan tanıklık, soruşturmada gizliliğin ihlali, devletin güvenlik alametlerini aşağılama, askerleri itaatsizliğe teşvik, seferberlik görevinin ihmali, yasaklı bilgileri temin" gibi suçlar için de kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verebilecek.

KOMİSYONDAN GEÇEN METİN

MADDE 19- 5271 sayılı Kanunun 171 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan ", uzlaşmaya ilişkin hükümler saklı kalmak üzere" ibaresi madde metninden çıkarılmış, fıkranın (d) bendinde yer alan "uğradığı zararın," ibaresi "uğradığı ve Cumhuriyet savcısı tarafından tespit edilen zararın," şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"(2) Uzlaştırma ve önödeme kapsamındaki suçlar hariç olmak üzere, Cumhuriyet savcısı, üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının beş yıl süre ile ertelenmesine karar verebilir. Suçtan zarar gören veya şüpheli, bu karara 173 üncü madde hükümlerine göre itiraz edebilir."

"(6) Bu madde hükümleri;
a) Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar,
b) Kamu görevlisi tarafından görevi sebebiyle veya kamu görevlisine karşı görevinden dolayı işlenen suçlar ile asker kişiler tarafından işlenen askeri suçlar,
c) Cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar,
hakkında uygulanmaz."

TBMM GENEL KURULUNUN YAPTIĞI DEĞİŞİLİK

Görüşülmekte olan 105 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin çerçeve 19'uncu maddesiyle değiştirilmesi öngörülen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 171'inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "iki" ibaresinin "üç" şeklinde ve aynı maddeye eklenen altıncı fıkranın (a) bendinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.

Gerekçe: Önergeyle, kamu davasının açılmasının ertelenmesi müessesesi için öngörülen iki yıllık sınırın üç yıla çıkarılması ve böylece kamu davasının açılmasının ertelenmesi kapsamına giren suç sayısının artırılması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda olan, suç işlemek için örgüt kurma, yönetme veya örgüte üye olma suçları ise kapsam dışında bırakılmaktadır.

ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILAN MADDE

Madde 171 - (1) Cezayı kaldıran şahsi sebep olarak etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanmasını gerektiren koşulların ya da şahsi cezasızlık sebebinin varlığı halinde, Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararı verebilir.

(2) 253 üncü maddenin ondokuzuncu fıkrası hükümleri saklı kalmak üzere, Cumhuriyet savcısı, soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup, üst sınırı bir yıl (3 YIL OLDU) veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlardan dolayı, yeterli şüphenin varlığına rağmen, kamu davasının açılmasının beş yıl süreyle ertelenmesine karar verebilir. Suçtan zarar gören, bu karara 173 üncü madde hükümlerine göre itiraz edebilir.

(3) Kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilebilmesi için, uzlaşmaya ilişkin hükümler saklı kalmak üzere;

a) Şüphelinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezası ile mahkum olmamış bulunması,

b) Yapılan soruşturmanın, kamu davası açılmasının ertelenmesi halinde şüphelinin suç işlemekten çekineceği kanaatini vermesi,

c) Kamu davası açılmasının ertelenmesinin, şüpheli ve toplum açısından kamu davası açılmasından daha yararlı olması,

d) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,

koşullarının birlikte gerçekleşmesi gerekir.

(4) Erteleme süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmediği takdirde, kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Erteleme süresi içinde kasıtlı bir suç işlenmesi halinde kamu davası açılır. Erteleme süresince zamanaşımı işlemez.

(5) Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin kararlar, bunlara mahsus bir sisteme kaydedilir. Bu kayıtlar, ancak bir soruşturma veya kovuşturmayla bağlantılı olarak Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme tarafından istenmesi halinde, bu maddede belirtilen amaç için kullanılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri