Bir rampa boyu yol alamadık

Bugün 8 yaşında kasları eriyen Aydan Şenel için yürüyememenin 58'inci yıldönümü. Şenel, arka odalara mahkûm milyonlarca engellinin aksine akülü arabasıyla 'başka bir gezegen' dediği sokaklara adım atabiliyor.

8 YAŞINDA kas erimesi sonucu yatağa mahkûm olan Aydan Şenel, resim yaparak hayata tutundu. Babasının bir bisiklet fabrikasında yaptırdığı ilk tekerlekli sandalye ile arka odalardan kurtuldu. Bugün ise akülü arabasıyla evinin balkonundan yaptırdığı rampa ile sokaklara adım atabiliyor. Kedisi 'Karakuyruk'ta her adımında yanında. Sokağa çıkılan her seferinde de altyapı eksiklikleri nedeniyle zorluklar yaşıyor. Hatta kaldırımdaki hata nedeniyle arabasından düşerek kafatasında çatlak oluştu. “İleride arkadaşlarım oynuyordu. Onların yanına gitmek için duvara dayanıyor ve 'Hadi bir adım daha' diyordum” diyen Şenel'in yürürken son hatırladığı, bir muayene odasındaki parlak ışıklar ve ebeveyninin ağlayarak dışarı çıkması. “O gün müebbet hapis günlerim başladı” diye konuşan Şenel'in tek arkadaşı kitaplar olmuş. Bir gün ailesiyle çadır tiyatrosuna giden Aydan Şenel, oyundan önce sahneye çıkan yeşil kostümlü dansözü izlemiş ve oyunu izlemeden uyuya kalmış. Ertesi sabah eve gidince ilk yaptığı dansözün resmi olmuş. O günden sonra ulaşamadığı her şeyi resmetmiş. Emekli asker babasının malzeme desteğiyle resme devam eden Şenel en sonuncusu bu yıl kadınlar gününde olmak üzere 40'a yakın sergi açtı ve bine yakın tablo yaptı.

Özgür değiliz

ÖZÜRLÜLER Vakfı, “Bi Bakar mısınız?” kampanyasıyla engellilerin sorunlarına dikkat çekmek için 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü kutlamalarına katılmama kararı aldı. Özürlüler Vakfı eylemin amacını şöyle açıkladı: “Bu yıl da 3 Aralık'ı K-U-T-L-A-M-I-Y-O-R-U-Z. Çünkü değişen pek fazla bir şey yok. Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'luk bölümünün yılda sadece bir kez hatırlanması sizce ne kadar doğru?”

Hip hop aşkı engel tanımadı

HAMZA, Muhterem, Cuma, Ahmet ve Utku... Engel tanımayarak müziğin aşkıyla hayata sımsıkı tutunuyorlar. “Sokak dansı” da denen hip hop yaparken bedenlerinin her bir parçasını kusursuzca kullanan liseli gençler, sağlıklı insanların bile yapmakta zorlandıkları pek çok hareketi tekerlekli sandalye ve koltuk değnekleriyle yapıyorlar.
HÜRRİYET

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri