Bir iyi bir kötü istatistik

Türkiye, ekonomide iyi, kadın-erkek eşitliği konusunda kötü performans gösteriyor. Dış borcun GSYH'ye oranında en iyi 7. ülke olan Türkiye, kadın-erkek eşitliği endeksinde 126

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P) tarafından hazırlanan bir rapor, Türkiye'nin dış borç açısından birçok gelişmiş ülkeye göre çok daha iyi durumda olduğunu ortaya koydu. S&P'nin 32 ülkeyi mercek altına aldığı çalışmada Türkiye, toplam dış borcun gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı açısından yüzde 36.4 ile en iyi yedinci ülke oldu.
Listenin ilk sıralarında diğer gelişen piyasa ekonomilerinin yer alması ise dikkat çekti. S&P'nin araştırmasına göre Brezilya yüzde 14.4 ile zirveye çıkarken onu Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Endonezya ve Arjantin izledi.
S&P'nin raporunda, hükümetlerin, yeniden büyümeye dönmek için trilyonlarca dolar teşvik harcaması yaptığı için dünya genelinde ülke borçlarının şiştiğine dikkat çekildi. Avrupa'da mayıs ayında Avrupa Birliği önderliğindeki ülkelerin mali sorunlar nedeniyle Yunanistan ekonomisini kurtarma çabasına giriştiğini belirten kuruluş, benzer bir yardıma ihtiyaçları olacağı düşünülen İrlanda ve Portekiz'de de borçlanma maliyetlerinin zirve yaptığını kaydetti.
S&P'nin araştırmasına göre, Avrupa Birliği'nin (AB) birçok ülkesi ile ABD, Çin ve Avustralya'nın da içinde bulunduğu 49 ülkenin mevcut ortalama borç seviyesi, GSYH'lerinin yüzde 36'sı seviyesinde bulunuyor. S&P, hükümetlerin mali politikalarında değişiklik yapmadığı sürece borçlanmanın artacağı ve bunun da kredi notlarının düşmesine neden olacağı uyarısını yaptı.


S&P'ye göre ülkelerin borç karnesi

Dış borcun GSYH'ye oranı (%)
En iyi ülke Brezilya (14.4)
En kötü ülke İrlanda (1.102.9)

Toplam dış borç (milyar dolar)
En iyi ülke G. Afrika (81)
En kötü ülke ABD (13.9)

Kişi başına düşen borç (bin dolar)
En iyi ülke Brezilya (1.516)
En kötü ülke İrlanda 503.018


En büyük ekonomilerin karnesi kötü
S&P raporunda yaşlanan nüfus ve kamu maliyesini eriten finansal krizle mücadele maliyeti nedeniyle
dünyanın en büyük bazı ekonomilerinde kamu borçlarının “patlama yolunda” olduğu belirtildi. Mevcut mali politikalar temel alındığında, 2050 yılında dünya nüfusunun üçte ikisinden fazlasını oluşturacak 49 ekonominin ortalama net borç oranının gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde
245'ine ulaşması bekleniyor. Bu oran, 2007 yılında yüzde 148 düzeyindeydi. S&P'nin kamu ve özel sektörün toplam dış borç miktarını gösteren listenin ilk sıraları ise gelişmiş ülkeler tarafından kapatılmış durumda. Listenin başında dünyanın en büyük ekonomisi ABD var. Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) ekim ayı “Dünya Ekonomik Görünümü” raporuna göre, 2010 yılı ilk çeyrek itibariyle ABD'nin kamu ve özel sektör dış borcu toplamı 13.9 trilyon dolar seviyesinde. ABD'yi 9.1 trilyon dolarla İngiltere, 5.1 trilyon dolarla Fransa ve 5 trilyon dolarla Almanya izliyor.
Toplam dış borcun GSYH'ye oranına bakıldığında ise en kötü durumdaki ülke, devletin bankacılık sektörünü kurtarmak için şu sıralar yoğun çaba sarf ettiği İrlanda. İrlanda'nın milli gelirinin 11 katı kadar dış borcu bulunuyor. ABD'nin durumu ise İrlanda, İngiltere ve Hollanda'dan iyi.
Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri