Bingöl yeni rekora hazır

12 Eylül'de yüzde 90 'hayır' diyen Bingöl yeni rekora da hazır

7 Kasım 1982'deki Anayasa referandumuna onay vermeyen Bingöllüler, 12 Eylül'ü büyük sabırsızlıkla bekliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği referandumu kampanyasını, 12 Eylül darbesinin anayasasına yüzde 90 onanında oyla 'hayır' diyen Bingöl'den 24 Temmuz'da başlatıyor. Bingöllüler ise yeni bir rekora hazırlanıyor. Bingöllüler, anayasa değişikliğine bu kez 'evet' demek için 12 Eylül gününü iple çekiyor.

ÜNVANIMIZI KORUYACAĞIZ

Bingöl, 12 Eylül darbesinin ardından Milli Güvenlik Konseyi'nin hazırladığı ve 7 Kasım 1982'de yapılan referandumda âdeta darbe yönetimine kırmızı kart göstermişti. Cunta anayasası için neredeyse hiç 'evet' vermeyerek demokrasinin simgesi haline gelen Bingöl, bu alandaki ünvanını korumak istiyor.

BAŞBAKAN ŞEVKİMİZİ ARTIRDI

Bingöllüler, 28 yıl önce kendilerinin 'hayır' oyu vermesine rağmen yüzde 92 ile kabul edilen Anayasa'da yapılacak değişikliğe 'evet' demek için 12 Eylül'ü bekliyor. Bingöllüler, Başbakan'ın referandum kampanyasını kendi illerinden başlatmasını çok yerinde ve isabetli bir karar olarak görüyor. Bunun kendilerini sevindirdiğini, şevklerini artırdığını dile getiriyor.

Yılan bile deri değiştiriyor

Bingöl Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Butaku: Değişikliği yeterli bulmuyoruz. Ama yine de 'Bu bir başlangıçtır, belki devamı gelir' diyoruz. Yılan bile yılda bir kez kendini yenilerken, bizler 1923'te yapılan yasalarla yönetiliyoruz. Anayasanın tümüyle değişmesi gerektiği kanaatindeyiz ki birçok kesim de bizimle aynı kanaatte. İnşallah Bingöl de bir rekora daha imza atacaktır.

Ne olursa olsun 'evet' deriz

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan: İçeriği eksik kalan bir paket. Birçok önemli konu ele alınmamış. Örneğin, dokunulmazlıkların kaldırılmaması, seçim barajının düşürülmemesi gibi. Fakat her ne olursa olsun, halkımız askeri anayasalara karşıdır. Şu anda sivilleştirilmiş bir anayasa girişimi var. Haliyle askeri anayasaya karşı tavrımız 'evet' olacaktır.

Başbakan bizi sevindirdi

AK Parti Bingöl Milletvekili Kazım Ataoğlu: Başbakan'ın bu işin startını Bingöl'den vermesi bizi çok sevindirdi. Bingöllülerin tam 30 yıl önce gördüğü noktaya Türkiye ancak yeni gelmiştir. O gün köylerinde evet çıkmadığı için tam 100 imam sürgün edilerek cezalandırılmıştır. Biz bu sefer darbenin rövanşını alacağız. Bu alandaki rekoru kimseye kaptırmayacağız. Kendi rekorumuzu kıracağız.

İnşallah ikinci rekoru çıkartacağız

BBP Bingöl İl Başkanı Tahsin Bayram: Bizim istediğimiz bir anayasa değişikliği olmamasına rağmen 12 Eylül cuntacılarına karşı alternatif bir anayasa olduğu için 'evet' oyu kullanacağız. Bingöl, 1982'de bir rekora imza atmıştı. Her zaman demokrasiden yana tavrını koymuştur. Yine bundan yana tavrını koyacaktır, yine ezici bir çoğunlukla evet oyu çıkacaktır. İkinci bir rekor inşallah çıkacaktır.

Bingöl yine demokrasi simgesi olacak

Memur-Sen Bingöl İl Başkanı Abdurrahman Ensari: Türkiye'deki en büyük sorunun demokratikleşememe sorunu olduğunu düşünüyoruz. Bunun önündeki engeller de bazı kurumların, özellikle (HSYK, Anayasa Mahkemesi vb.) kurumların monarşik bir yapıda olmasıdır. Bu anayasa değişikliği tam istediğimiz gibi olmasa da kurumların vesayetine son vereceği ve demokratikleşmenin önündeki engelleri kısmen de olsa kaldıracağı için 'evet' diyeceğiz. Bingöl yeni bir rekora daha imza atarak yine demokrasinin simgesi olacaktır. Başbakan'ın bu referandum çalışmalarının startını Bingöl'den vermesi de son derece mantıklı ve olumlu olmuştur.

Herşeye rağmen olumlu bir değişiklik

Bingöl Barosu Başkanı Erdal Aydemir: Tam teferruatlı anayasa değişikliği olsaydı daha iyi olurdu. Ülkenin son 30 yıldır gündemdeki Kürt sorununun çözümüne ilişkin değişikliklerin de yer alması ülkeyi rahatlatırdı. Fakat bu konuda eksik kalındı. Asıl beklentimiz, anayasanın tümüyle değişmesi yönündeydi fakat tüm bunlara rağmen değişikliği olumlu görmek gerekir.

Herkes tam ittifakla evet diyecektir

SP GİK üyesi Hüsamettin Korkutata: Hangi parti ve görüşten olursa olsun Bingöl'de herkesin ittifakla bu cunta anayasasına karşı oy kullanacağını düşünüyorum. Yıllar önce, Türkiye'nin bu darbe anayasası ile yönetilemeyeceğini gören halkımız bu kez de bunun belli ölçüde olsa değiştiriliyor olmasından büyük memnuniyet duyuyor. Köy köy, ilçe ilçe, ev ev dolaşarak bu meseleyi halka anlatacağız. Daha önce bu askeri anayasaya yüzde 90 ile 'hayır' diyen Bingöl, bu sefer referandumda yüzde 100 'evet' diyerek yeni bir rekora imza atacaktır. Ben, Doğu ve Güneydoğu'da çok yüksek düzeyde bir sonuç çıkacağını bekliyorum.

Cesur Bingöl...

Genç Siviller ve Bingöllüler Vakfı, 7 Kasım 2009'da, 1982 Anayasası referandumunun yıldönümünde en yüksek 'hayır' oyunu veren Bingöl'ün adının değiştirilmesi için ilginçc bir eylem yapmıştı. Genç siviller, şehir girişindeki tabelaya 'Cesur' ibaresi eklemişti. 1982 Anayasası'nı kabul etmeyen tek il olma özelliğini taşıyan Bingöl için yapılan ünvan takma töreninde grup adına basın açıklamasını okuyan Erkan Şen, şöyle demişti: “7 Kasım 1982'de yapılan referandumda 'Darbe Anayasası'na en yüksek 'hayır' oyu veren Bingöl, bu cesaretinden dolayı ödüllendirilsin. Nasıl Urfa 'Şanlı' olduysa, nasıl Maraş 'Kahraman' olduysa, Bingöl de 'Cesur' olsun. Bingöl'ün cesareti, en başta hükümete, parlamentoya ve hepimize cesaret versin.”

Anayasa ile birlikte Evren de oylandı

Türkiye'nin ikinci referandumu, 1980 askeri müdahalesinin ardından hazırlanan 1982 Anayasası için 7 Kasım 1982'de yapıldı. Referandumla Kenan Evren de 7. Cumhurbaşkanı oldu. Milli Güvenlik Konseyi üyesi diğer komutanlar da 6 yıllığına Cumhurbaykanlığı Konseyi üyesi oldu.


Stargazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri