Bin 235 davada FETÖ'den hesap sorulacak

FETÖ'ye yönelik soruşturmalar kapsamında 15 Temmuz 2016'dan sonra Türkiye genelinde 78'i darbe teşebbüsüne ilişkin olmak üzere bin 235 dava açıldı. FETÖ'ye yönelik açılan 10 bin 165 soruşturmada 44 bin 708 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi

Türkiye genelinde son 6 ayda Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik soruşturmalar kapsamında 78'i darbe girişimine ilişkin olmak üzere bin 235 dava açıldı. Adalet Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde Cumhuriyet başsavcılıklarınca darbe girişimine ve FETÖ'ye yönelik 10 bin 165 soruşturma açıldı. Soruşturmalar kapsamında 111 bin 253 kişi hakkında işlem yapılırken 44 bin 708 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Tutukluların arasında 168'i general olmak üzere 6 bin 541 asker, 8 bin 251 emniyet mensubu, 2 bin 433 hakim-savcı, 18 vali, 72 vali yardımcısı, 104 kaymakam bulunuyor.

56 MAHKEMEDE DAVA VAR

Savcılıklar tarafından yürütülen soruşturmaların tamamlanmasının ardından son 6 ayda "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek, terör örgütü üyesi olmak, örgüt adına suç işlemek, suç ve suçluyu övmek" gibi suçlardan 3 bin 841'i tutuklu 6 bin 402 sanık hakkında 56 Ağır Ceza Merkezinde bin 235 kamu davası açıldı.

21 İLDE DAVALAR AÇILDI

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsüne ilişkin ise "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından aralarında Ankara, İzmir, İstanbul, Kayseri, Konya, Adana, Muğla, Malatya, Zonguldak ve Trabzon'un da bulunduğu 21 ilde 78 dava açıldı. İddianamelerde bazı şüphelilerin "Fetullahçı Terör Örgütü kurucusu, yöneticisi ve üyesi olma, örgüt üyesi olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek, nitelikli kasten öldürme, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, askeri komutanlıkların gasbı, kasten yaralama" gibi suçlardan da cezalandırılmaları talep edildi. Darbe girişimine ilişkin açılan davalarda bin 232'si tutuklu bin 986 sanık bulunuyor.

İLK KARAR ERZURUM'DA

"Darbe girişimine" ilişkin ilk karar, Erzurum'da verilmişti. Bir albay ve bir binbaşı hakkında açılan davayı gören Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı.

DENİZLİ'DE BAŞLADI

Darbe girişimine ilişkin ilk dava ise Denizli'de açılmıştı. Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığından çok sayıda askeri personelin kalkışmaya destek olmak için Ankara'ya sevk edilmek üzere havaalanına götürülmesiyle ilgili eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da arasında bulunduğu 60 sanığın üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlanmıştı.

Suikast timi bu salonda yargılanacak

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişiminde bulunan sanıklar, Muğla Adliyesi'nde alanın yetersiz olması nedeniyle Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda oluşturulan mahkeme salonunda yargılanacak. Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Necip Topuz, 20 Şubat'ta başlayacak yargılamaya hazır hale getirilen salonda incelemelerde bulundu. Duruşmayı takip etmek isteyen basın mensupları 10 Şubat'a kadar Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesine başvuracak. Salonda, sanıklar ve yakınları için 44'er, avukatlar için ise 30 sandalye bulunuyor. Görüntü ve ses sistemlerinin de yer aldığı salonda sandalye sayısının ihtiyaca göre artırılabileceği belirtiliyor.

YeniŞafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

GÜNDEM Haberleri