Bilim Camiası, Kanı Durduran Türk İlacını Alkışlıyor

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Anabilim Dalı'nda Görevli Prof. Dr. Hüseyin Cahit Fırat ve Ekibi Tarafından Bulunan Kan Durdurucu İlaç Ankaferd, Bilim Çevrelerinde Takdir Topluyor. Yüzde 100 Türk Malı Olan İlaç, Tıbbın Her Alanında Cerrahl

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Anabilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Hüseyin Cahit Fırat ve ekibi tarafından bulunan kan durdurucu ilaç Ankaferd, bilim çevrelerinde takdir topluyor. Yüzde 100 Türk malı olan ilaç, tıbbın her alanında cerrahlara büyük kolaylık sağlıyor. İlaçla ilgili ilk panel, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) yapıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilciliği tarafından düzenlenen panele katılan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hemotoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, ilacın bulunmasını, geliştirilmesini ve tıbbın hizmetine sunulmasını anlattı.

Kanama kontrolünde yüzyılın buluşu olarak kabul edilen Ankaferd'in vücut dışı yaralanmalar, travmatik kesikler, diş operasyonları, cerrahi girişimler sonrası oluşan kanamaların kontrolünde kullanılan streril tıbbi bir ürün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Haznedaroğlu, etkisini ise göz açıp kapayıncaya kadar gösterebildiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Haznedaroğlu, ilacın ambulanslar, acil servisler, ilk yardım merkezleri, hastaneler, diş klinikleri, sağlık birimleri, emniyet güçleri, silahlı kuvvetler, itfaiyeler, doğal afet bölgeleri, arama kurtarma görevleri, ilk yardım çantaları, okullar, evler, iş yerleri, kara, hava ve deniz taşıtlarında kullanılacak faydalı bir ürün olduğunu vurguladı.

Ürünü ortaya çıkarıp Türkiye'ye kazandırdıkları için mutlu olduklarını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, "Ankaferd, Türk sermayeli şirketler tarafından üretilip insanlığın hizmetine sunulmaktadır. Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsatlı ilk Türk ürünüdür. Yüzde 100 bitkiseldir ve hiçbir katkı içermez. Steril özelliğini asla kaybetmez. İçerisinde ve uygulandığı yerde mikrop barındırmaz. Alerjik ve bilinen yan etkisi yoktur. İnsan sağlığı açısından risk taşımaz. Likit formdadır, bu sebeple uygulaması çok kolaydır. Uyguladıktan sonra bölgeden temizlenmesi gerekli değildir. Özel bir saklama koşulu yoktur." şeklinde konuştu.

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu da, ilacın takdire şayan bir buluş olduğunun altını çizdi.

İlaçla ilgili düzenlenen ilk panelin OMÜ'de yapılmasından mutluluk duyduklarını söyleyen Prof. Dr. Şahinoğlu, ilacın bulunuşundan piyasaya sürülüşüne kadar emeği geçen herkese teşekkür ettiğini bildirdi.

Panelin oturum başkanı OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Samsun Lösemili Çocuklar Derneği Başkanı Prof. Dr. Davut Albayrak ise ilacın her açıdan önem taşıdığının altını çizdi.

Prof. Dr. Albayrak, "Kanama bozukluklarında kanamayı durdurmak için çeşitli yöntemler kullanıyorduk. Ancak yeterli sonuç elde edemiyorduk. Ankaferd'i kanamayı durduran bir ilaç olarak tanıdık. Fakat yara iyileştirmesini hızlandırması ve mantar bakteriler üzerindeki antimikrobiyal etkisi bize yeni araştırma alanları sunuyor." ifadelerini kullandı.

Çok sayıda bilim adamı ve öğrencinin katıldığı panelde OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sait Bilgiç, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Nazmi Polat ve Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk da hazır bulundu.

www.sondakika.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri