Benzinde tavan fiyat bitti

Benzinde tavan fiyat bitti EPDK, 'gözüm sizde' dedi

Akaryakıtta tavan fiyat uygulaması son buldu. Sektör temsilcileri 'hatadan dönüldü' derken, Enerji Bakanı Yıldız ve EPDK, 'Sıkı denetim devam edecek' mesajı verdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2 aydan bu yana uygulanan tavan fiyat uygulamasını bitirdi. EPDK, akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayilerin fiyatlarını dünya standartlarına çekmek için bu uygulamayı başlatmıştı. Yeni uygulama ilgili firmaların kar marjlarını aşağı çekti. Buna karşılık akaryakıt fiyatlarının armasına yol açtı.
Kanunda yapılan değişikliğin kendilerine 2 aylık süre tanıdığını bildiren EPDK, ilgili dönemde serbest piyasa şartlarının yerine oturduğunu, bu sebepten dolayı uygulamanın devam etmeyeceğini açıkladı. Kurul, bundan sonraki süreçte rafineri, dağıtıcı ve bayi fiyatlarının 'titizlikle inceleneceği'nin altını çizdi.

Fiyat artışı engellendi
Alınan bilgilere göre, EPDK, dağıtım şirketleri ve bayi tarafında kâr marjlarının eskiye dönmesi halinde, hızlı bir şekilde tavan fiyatı yeniden gündemine alacak. Kurul toplantısında '2 aylık süredeki fiyat artışının, tavan fiyat uygulamasından değil, vergilerden olduğu' gündeme getirildi. EPDK, tavan fiyat olmasaydı bugün 3.28 TL'lik kurşunsuz benzin fiyatının 3.50 TL'leri bulacağını hesaplandı.
EPDK, dağıtıcı ve bayi paylarının litrede 42 kuruştan 25 kuruşa indirim sağlanarak sınırlandırıldığını belirtti.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, “Herkes üzerine düşeni yaptığı müddetçe bu tür uygulama, düzenleme ve denetlemelere gerek kalmayacaktır” dedi.





Ketenci: EPDK hatadan döndü!
Tavan fiyatın bitmesiyle, akaryakıt dağıtım şirketleri 2 ay öncesinde olduğu gibi serbest olarak fiyat belirleyecek. EPDK'ya defalarca mektup yazıp, yürüyüş yaparak mağduriyetlerini dile getiren Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz İşverenleri Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci, kararın ardından “Öncelikle vatandaşlarımıza, tüketicilerimize hayırlı olsun. Tavan fiyatın kalkması ürün çeşitliliğini ve rekabeti gündeme getirecek. EPDK görevini yaptı, hatadan döndü” dedi.
Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Erol Metin, “Doğru olanı buydu. Türkiye, piyasalarına müdahale edilen bir ülke görüntüsünden kurtuldu” diye konuştu.



'Vergilerden en çok Türk sürücüler çekiyor'
The Economist'de yer alan 'Benzinde en yüksek vergi oranı tahsil eden OECD hükümetleri' adlı haberde, akaryakıta en yüksek verginin Türkiye'de ödendiğine dikkat çekildi. Haberde “1998 yılından beri en çok Türk sürücüleri çekiyor. Litre başına vergiler, hiç denecek kadar az iken 70 euro/cent üzerine çıktı” yorumuna da yer verildi.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri