Benzin 4 lirayı geçince tavan fiyat yine gündemde

Benzin fiyatının 4 lirayı geçmesi nedeniyle Enerji Bakanlığı, EPDK ve Petrol İşleri'nin katılımıyla benzini konuşmak için acil toplantı kararı aldı. Geçen yıl kalkan tavan fiyat yine gündemde

Geçen hafta benzinin litre fiyatının 4 TL'yi geçmesi üzerine tepkilerin artması Enerji Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Akaryakıt firmalarının yaptığı zam sonrası fiyatların yükselmesi üzerine geçen yıl haziran ayında kaldırılan tavan fiyat uygulaması tekrar gündemde.
Kurmaylarını acil toplantıya çağıran Enerji Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Petrol İşleri Genel Müdürü Erdal Gülderen ile akaryakıt fiyatları konusunu tavan fiyat da dahil olmak üzere görüşeceklerini belirtti. Yükselen akaryakıt fiyatları konusunda herhangi bir düzenleme yapmayı düşünüp düşünmediklerine dair dün soruları yanıtlayan Yıldız, EPDK Başkanı ve Petrol İşleri Genel Müdürü ile benzin, istasyon ve dağıtım şirketleri hakkında konuşacağını söyledi. Yıldız, “Tavan fiyat konusu da gündemde olacak mı?” sorusuna, “Tavan fiyat da dahil olmak üzere konuşacağız” sözleriyle yanıt verdi.
Akaryakıt fiyatlarından alınan vergide yetkinin Maliye Bakanlığı'nda olduğunu hatırlatan Yıldız, akaryakıt fiyatlarında enerji kaleminin üçte bir, vergi kaleminin ise üçte iki oranında olduğunu belirtti.
Akaryakıt fiyatlarından alınan vergi ile ilgili herhangi bir çalışma yapıp yapmayacakları sorulan Yıldız, Devlet Bakanı Ali Babacan ile bugün (dün) sabah akaryakıt fiyatları konusunda bir görüşme yaptığını belirtti.
Yıldız, “Bize düşen görevleri masaya koyup, Sayın Babacan başkanlığında, Maliye tarafından gelecek katkılarla beraber değerlendirilecek. Tüketiciye ulaşana kadar bizim içinde bulunmamız gereken yerler nedir, gözden geçireceğiz” dedi.



1 LT BENZİNDE
- Fiyatın yüzde 67'si vergi
- Yüzde 23.5 ürünün kendi fiyatı
- Yüzde 9.5 dağıtıcı ve bayi brüt masraf payı



Bayi-dağıtıcı payı arttı
EPDK geçen yıl, akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışın üzerinden bayi ve dağıtıcıların kâr paylarını azaltmıştı. 20 Haziran 2009'dan sonra da 38 kuruşa kadar çıkan bayi ve dağıtıcı payını yüksek bularak 20 kuruşa indirdi. Akaryakıt sektörü ise buna tepki göstererek iflasların yaşanabileceğini ve uygulamanın kaldırılması gerektiğini savunmuştu. Tepkiler üzerine Temmuz 2009'da tavan fiyat uygulaması kaldırıldı.
Ağustos 2009'dan bugüne akaryakıt dağıtım şirketleri ve bayiler kademe kademe bu marjı yükselttiler ve payları 20 kuruştan 38 kuruşa çıktı. Bu artışta bir depo benzinde tüketiciye 9 TL ek maliyete neden oldu.



'Sektörün toplam kârı küçük bir banka kadar bile değil'
Tavan fiyat uygulamasının tekrar gündeme gelmesine tepki gösteren akaryakıt dağıtım sektöründen ismini vermek istemeyen üst düzey bir yetkili, “Toplam yıllık ciromuz 75 milyar TL. Kârımız küçük bir bankanınki kadar bile değil. Ciromuzun yüzde 2'si kadar kâr ediyoruz. Sektörün büyük şirketleri halka açık bu rakamları herkes biliyor” dedi. Yetkili şunları söyledi:
“EPDK ve Bakanlık yanlış hesap yapıyor. En yüksek olan 97 oktan benzin satışına göre düzenleme yapıyorlar. Fiyatı 4 TL'yi geçen 97 oktan benzinin toplam Türkiye satışı yüzde 2. Türkiye'deki akaryakıt tüketicinin yüzde 50'si kurumsal müşteri. Yani toptan alış fiyatına göre fiyat ödüyorlar. Bu müşteriler kampanyalardan, taksitlerden, düşük fiyat avantajından yararlanıyor. İstasyonda gördüğünüz fiyattan almıyorlar. 60 tane dağıtım şirketi var. Hepsi farklı fiyattan satıyor. Piyasada rekabet kıran kırana. Akaryakıtın fiyatını indirmek istiyorlarsa vergiyi düşürsünler.”

ANKA

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

EĞİTİM Haberleri