Beldeler direniyor

Yüksek Seçim Kurulu'nun seçim sürecinin 1 Ocak itibariyle başladığını açıklaması kapanan ilk kademe beldeleri için umut ışığı oldu.

YÜKSEK Seçim Kurulu'nun seçim sürecinin 1 Ocak itibariyle başladığını açıklaması kapanan ilk kademe beldeleri için umut ışığı oldu. 22 Mart 2008'de çıkarılan beldelerin kapatılmasına ilişkin yasanın uygulanabilmesi için seçimlere kadar 1 yılın dolması gerektiğini savunan CHP ve kapatılan beldeler seçim sürecinin 1 Ocak'ta başladığını duyuran YSK'ya itiraz edecek.

Kapatılması öngörülen nüfusu 2 binin altındaki 862 belde belediyesinin YSK tarafından seçime girebileceğinin açıklanmasının ardından gözler seçime giremeyecek olan aralarında Ankara'dan Temelli, Hasanoğlan, Yenikent, İstanul'dan Bahçeşehir gibi köklü belediyelerin de olduğu 145 ilk kademe belediyelerine çevrildi.

İlk kademe belediyelerinin seçime girebileceğini savunan ve "YSK kararı yeniden gözden geçirmeli" diyen CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, "İlk kademe belediyelerinin seçme ve seçilme haklarının ellerinden alınmasından öte yasa gereği kapatılma kararı bu seçimlerde uygulanamaz. YSK seçim sürecini 1 Ocak'ta başlatarak bunu kabul etmiş oluyor. Çünkü yasanın çıktığı günden bu yana 1 yıl dolmadı" dedi.

Kanunun ilk çıktığı günden beri yanlış olduğunu savunan Temelli Belediye Başkanı Alaattin Türkoğlu önce dilekçeyle YSK'ya başvurdu. Ardından Danıştay'a dava açarak kanunun bu seçimlerde uygulanamayacağını iddia etti. Türkoğlu Ankara Hürriyet'e şunları söyledi:

"Yüksek Seçim Kurulu'nun iki kararı arasında düzeltilmesi gereken önemli bir çelişki var. YSK seçim sürecinin 1 Ocak'ta başlayacağını duyuruyor. Ama diğer taraftan da 29 Mart'ı başlangıç sayarak birinci kademe beldelerin seçime girememesi için gereken 1 yıllık sürenin sağlandığını belirtiyor. Bunlar her ikisi de olamaz. Eğer seçim süreci YSK'nın duyurduğu gibi 1 Ocak'ta başlıyorsa bu kanun önümüzdeki seçimlerde uygulanamaz.

Olayın diğer boyutu seçime girebilecek ilçelerin bir kısmı seçime girme hakkını turizm ve tarihi kent olma özelliğine dayanarak kazandı. Bu konuda da bir dava açacağız. Temelli'de Kurtuluş Savaşı'nın idare edildiği iki tarihi alan var ve bunlar bugün müze halinde. Turizm alanı olarak göl bölgemiz var. Bakanlar Kurulu kararıyla Temelli ticaret ve sanayi bölgesi ilan edild. Tüm bu veriler beldemizin kapanmamasını söylüyor. Mücadelemize devam edeceğiz."

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri