Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, bir itiraz üzerine verdiği kararda, okul yöneticilerinin her bir paydaşın kendisine verdiği notu öğrenebileceğine karar verdi.
1 Eylül tarihinde yapmış olduğumuz haberde, MEB'in isteyenlere, her bir eğitim paydaşı tarafından verilen Değerlendirme Forumu notunun ayrıntılarını vermesi gerektiğini belirtmiştik. Zira, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu çok açıktı ve Değerlendirme Formunu istisna tutan bir hüküm bulunmamaktaydı.
Bilgi Edinme talebine olumsuz cevap verilen bir yönetici, Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna (BEDK) başvurmuştur. BEDK, başvuruda olumlu karar vermiş ve MEB'in isteyenlere değerlendirme formunu vermesi gerektiğine karar vermiştir.
Bu arada şunu belirtmek istiyoruz. Atık MEB, süreci uzatmak amacıyla başvuruları red etmemektedir. "Başvurunuzun İl Milli Eğitim Müdürlüğünce değerlendirilmesi uygun görülmüştür."şeklinde cevap vermektedirler. Buna göre direkt olarak İl Milli Eğitim Müdürlüklerine başvuruda bulunmak gerekmektedir.
"Okul müdürlerinin dava süreci için hazırlaması gereken belgeler" haberimizde "Ek-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formunun temin edilmesinde bilgi edinme süreci için hangi işlemler yapılmasını açıklamıştık.
İl Milli Eğitim Müdürlüklerine Bilgi Edinme Başvuru Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız.
Bakanlıkça Verilen Talimatla Milli Eğitim Müdürlükleri Başvuruları Red Etmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin 02/09/2014 tarih ve 3677374 sayılı yazılarında belirtildiği üzere (bakanlıkça verilen talimatla)İl Milli Eğitim Müdürlükleri Bilgi Edinme Hakkı Kanunun "Özel hayatın gizliliği" 21. maddesindeki; "Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır." hükmünü gerekçe göstererek başvuruları reddetmektedirler.
Halbuki istenilen bilgi ve belgeler okul müdürü hakkında bir değerlendirme içerdiğinden ilgi Kanunun 21. maddesindeki gerekçelerle bir bağlantısı bulunmamaktadır. Çünkü "Ek-1 Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu" okul müdürüne ait bir değerlendirme içermektedir. Bu nedenle özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına, şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi veya belge kapsamında değildir.
İşte Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığına İtiraz Dilekçeleri
Dolayısıyla hangi şekilde başvuruda bulunursanız bulunun yukarıda yer verdiğimiz şekilde gelen cevaba Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığına Bilgi Edinme Hakkı Kanunun "İtiraz usulü" 13. maddesindeki; "Bilgi edinme istemi (...) (1) reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde Kurula itiraz edebilir. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir. Kurum ve kuruluşlar, Kurulun istediği her türlü bilgi veya belgeyi onbeş iş günü içinde vermekle yükümlüdürler.
Kurula itiraz, başvuru sahibinin idari yargıya başvurma süresini durdurur." hükümlerine göre 15 gün içerisinde itiraz başvurusu yapmak gerekmektedir.
Bu başvuru yazılı olarak yapılmaktadır.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığına MEB'den gelen 7. madde gerekçesine Yapılacak İtiraz Dilekçesi İçin Tıklayınız.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığına İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden gelen 21. madde gerekçesine Yapılacak İtiraz Dilekçesi İçin Tıklayınız.
Kısacası bilgi edinme başvurunuz hangi maddeden red edilmişse o maddeye itiraz edilecek aslında öyle olmadıgı anlatılacaktır. Yukarıdaki dilekçeler 7. ve 21. maddeye istinaden yazılmıştır.
Ahmet KANDEMİR