'Bedava kitap'ların kanserojen etkiye sahip olduğu ortaya çıktı

Özellikle ilköğretim okullarının tatil olmasının ardından bir çok gazete dergi ve sivil toplum kuruluşu öğrencilere bedava kitap dağıtıyor.

 Peki dağıtılan bu kitaplar çocuk sağlığı açısından ne gibi tehlikiler taşıyor. Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Köse manşettv`ye bedava dağıtılan kitapların çocuklar üzerinde kansorejen etkilerinin olduğunu açıkladı.


ALKOLLÜ BASKI SİSTEMİ KANSEROJEN ETKİYE SAHİP


Alkollü baskı sistemi ile işlemden geçen kitapların büyük kanserojen etkilere sahip olduğunu belirten Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Eğitimi Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Köse, “Mürekkebi petrolden olan ve alkollü baskı sistemi ile üretilen bedava kitapları çocuklar yıllarca kullanıyor. Kitapların yaydığı kokuyu soluyan bir çocuk 10 yada 20 yıl içerisinde kanser olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. ABD’de yasaklandı. Devletin alkolsüz baskı sistemini kullanması şart” diyerek velileri uyardı.


ÖNLEM ALINMALI


Matbaalarda kullanılan kimyasal atıkların insan sağlığına doğrudan etkisi olduğunu vurgulayan Köse, “Matbaa geniş bir konu. Mürekkepler, mürekkeplerin içinde bulunan pigmentler, uçucu alkol malzemeleri, kalıplarda kullanılan malzemeler ve kimyasal atıkların tamamı zararlı olduğu gibi insan sağlığına da doğrudan etki etmekte. Özellikle çocuklar konusunda dikkatli olunmalı. Bedava dağıtılan kitaplar alkollü baskı sisteminden geçiyor. Çocuklar özellikle tatil zamanlarını kanserojen etkiye sahip kitapları soluyarak geçiriyor. Bu sistem baskı ayıplarını örtmek ve görsel anlamda kitapların canlı görünmesi için kullanılıyor. AB ülkelerinde alkol fiyatları yükseğe çekilerek üretici firmalar caydırılıyor. MEB bu konuda tiziz davranmalı” dedi.

 

KUTULARIN İÇİNDEKİ BÜYÜK TEHLİKE


Köse, geri dönüşümde de titiz davranılması gerektiğini vurgulayarak, “AB çevre uyum yasasına geçilmeye çalışılıyor ve bu yasa çerçevesinde mürekkep kutularının geri dönüşümde toplanılması gerektiği vurgulanıyor ancak içindeki zararlı kimyasallara bakılmıyor. Kağıt üretimi ve baskı konusunda da eksikliklerimiz var. Kağıdın da yüzde 90’ını Rusya’dan, Kanada’dan ve Norveç’ten ithal ediyoruz. Bizim üretimimiz ise yalnızca yüzde 10. Oysa hammadde ülkemizde bulunuyor ancak bu sektörde son teknolojiyi doğru kullanamıyoruz.” diye konuştu.


ELEKTRONİK TEHLİKE KAPIDA


Türkiye’de çevreye zarar verecek en büyük faktörlerden birinin de elektronik atıklar olduğuna dikkat çeken Köse, şöyle konuştu:


“ Bilgisayarlar, piller ve cep telefonları gibi elektronik atıklar, yaklaşık 100 yılda toprağa karışıyor. Atık yönetimi iyi yapılmalı. Yasalar konulmalı ve çevreye zarar verenlere karşı caydırıcı tedbirler alınmalı.”

 Memurlar.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri