Bazı Yabancılara Şok Genelge

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'deki yabancılar için de tek eşliliğin bir zorunluluk olduğu konusunda genelge yayınladı.

İçişleri Bakanlığı, Türkiye'deki yabancılar için de tek eşliliğin bir zorunluluk olduğu konusunda genelge yayınladı. Genelgede, "Yabancı bir hukuk, kendi vatandaşlarına birden çok kişi ile evlenme imkanı verse bile, Türk kamu düzenimize aykırı olması nedeniyle, Türkiye'de bir yabancı bir fazla evlilik yapamaz" denildi.
İlginç genelgeye, bir Nijeryalı'nın birden fazla eşlilik talebi neden oldu. İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın çok eşlilikle ilgili uzun tartışmalara neden olan olay, sonunda yabancılar içinde Türkiye'de birden fazla evliliğe izin verilemeyeceği hükme bağlandı. Türkiye'de yaşadığı belirtilen bir Nijeryalı ülkesinde yasal engeli olmadığı için aldığı evlenme ehliyet belgesi ile Türkiye'de bir başka evlilik daha yapmak istedi. Ancak yapılan incelemede Nijeryalı'nın ülkesinde evli olduğu belirlendi.

-TÜRKİYE'DE TEK EŞLE EVLİLİK YAPILIR-

Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı incelemede, Nijeryalının ülkesinde birden fazla eşinin olduğu ama yasal engel olmadığı için kendisine evlilik ehliyet belgesi verildiği anlaşılması üzerine İçişleri Bakanlığı'na bir yazı yazılarak "bu ülkenin kanunlarında 4 eş'e kadar müsade edildiği hatırlatılarak belgesinin bu çerçevede verildiği" vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısı üzerine İçişleri Bakanlığı tüm birimleri uyardı. İçişleri Bakanlığı valiliklere gönderilen genelgede, "Bir yabancı hukuk, kendi vatandaşlarına birden çok kişi ile evlenme imkanı verse bile Türkiye'de o kişilerin milli hukukunun bu hükmü uygulanarak ikinci veya üçüncü bir evlilik 'kamu düzenine' aykırılık sebebiyle yapılamayacağı gibi, çok kişi ile evlilik Türk aile hukukunun temel ilkeleri ile bağdaşmamaktadır." ifadelerine yer verdi.

-BUNDAN SONRA DETAYLI BELGE İSTENECEK-

İçişleri Bakanlığı yabancıların Türkiye'de çok eşliliğinin önünü kesmek amacıyla evlenme ehliyet belgelerinde kişinin evlenmesinde sakınca olmadığı hususunun yanı sıra "bekar, boşanmış, dul" gibi medeni durumunun da gösterir belge isteyecek. Bu bilgilerin birinin eksik olduğunun anlaşılması halinde söz konusu bilgileri kapsayan yeni bir ehliyet belgesi verilmeden, evliliğe izin verilmeyeceği bu sözkonusu genelgeyle valiliklere bildirildi.

www.aktifhaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri