Bay Kitapsever çocuklara kitap okumayı sevdiriyor

Bugünlerde İstanbul'daki okullarda 'Bay K.' kod adlı bir 'kahraman' dolaşıyor. Asıl adı Bay Kitapsever.

Gittiği her okulun sahnesinde çocuklarla buluşarak hem çocuklara masal kahramanlarıyla dolu bir tiyatro gösterisi sunuyor hem de onlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyor. Nasıl mı? 'Bay K. Yüzyılın İcadını Açıklıyor' adlı oyunun ardından onlara birer kumbara dağıtıyor, 15 gün boyunca para biriktirmelerini istiyor. Süre dolunca okulda bir stand açılıyor ve çocuklar birikimleriyle istedikleri kitabı satın alarak, yeni maceralara atılmanın heyecanını yaşıyor.



'Kitap Kumbaram' adını taşıyan etkinlik Timaş Yayınevi'nin desteğiyle sürdürülen bir sosyal sorumluluk projesi. Anaokulu ve 1-8 sınıflar arası öğrenciler için hazırlanan proje kapsamında 2010 - 2011 eğitim- öğretim döneminde İstanbul'da yaklaşık 25 okula ulaşılmış. Yakında Anadolu'daki çocuklarla buluşma planları da var. Proje koordinatörü Tuba Gül Tayfur amaçlarını ve projenin içeriğini anlatıyor; "Amacımız çocukların kitaplarını kendilerinin almalarını sağlamak. Gittiğimiz okullarda ilk olarak 'Bay K. Yüzyılın İcadını Açıklıyor' adlı bir tiyatro gösterisi sunuluyor. Gösteride kitap okumanın eğlenceli yanları anlatılıyor. Kitap okumanın sıkıcı olmadığı mesajı veriliyor. Sonra Bay K. 'yüzyılın icadı'nı açıklıyor: Kumbara. Çocuklara, üzerinde Bay K.'nın karikatürünün olduğu bir kumbara dağıtıyoruz, onlar da 15 gün boyunca para biriktiriyorlar. 15 gün sonra tekrar o okula giderek bir fuar açıyoruz. Fuardaki kitapları eğitimciler seçiyor, çocuklar da bu kitapları alıyorlar."



Çocuklar oyuna katılıyor



Çocukların karşısına Bay K. olarak çıkıp gösteriyi sergileyen Utku Kara da halinden memnun. Gösteri boyunca çocuklarla konuşuyor, sorular soruyor, cevaplar alıyor, onları sahneye davet ediyor, masalların büyülü dünyasında hep beraber keyifli bir yolculuğa çıkıyorlar. "Ben bir çocuk tiyatrosunda oynuyordum, sonra proje koordinatörümüz Tuba hanımla tanıştık. Projeyi çok sevdim ve katıldım" diyen Utku Kara, çocuklarla neler yaptığını şu cümlelerle özetliyor: "Genellikle çok bilinen masallardan alıntılar yapıyorum. Onlarla birlikte 'Ay'a Yolculuk' yapıyoruz, Hezarfen Ahmet Çelebi ile İstanbul semalarında tura çıkıyoruz vs. Kitapların büyülü dünyasını anlatıyorum aslında onlara ve interaktif olarak oyuna katılmalarını sağlıyorum. Bazen de oyunu onlardan gelen tepkiler üzerine yeniden şekillendiriyorum. Çocuklar kitapları alırken, oyunda anlatılanlardan da etkileniyorlar elbette."



Okullarda açılan ve üç gün süren fuara yazarlar da davet ediliyor. Öğrenciler sevdikleri kitapların yazarlarıyla sohbet ediyor ve kitapları imzalatıyor. Proje kapsamındaki etkinlikler ücretsiz olarak düzenleniyor elbette. Bu projeden faydalanmak isteyen okulların yapması gereken şey ise, okul ve öğretmen adıyla birlikte tüm iletişim bilgilerini kumbara@kitapkumbaram.com adresine göndermek.

milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri