Batı karşı çıkıyor, Ankara pozisyon değiştirmiyor

"İran'ın yeni adımı Türkiye'nin pozisyonunu değiştirmez"

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın talimatıyla, İran'ın, bugünden itibaren uranyumun yüzde 20 oranında zenginleştirilmesi çalışmasına başlaması batıdan sert tepkiler alırken, Ankara, pozisyonunu değiştirmedi. Üst düzey diplomatik kaynaklar, "Bu adım nükleer müzakerelerde Türkiye'nin pozisyonunu ve savunduğu tezleri değiştirmez" dedi. Kaynaklar, Türkiye'nin mart ayında düzenlenecek BM Güvenlik Konseyi'nde batı ile İran arasında bir seçim yapmak zorunda kalacağı yorumlarıyla ilgili olarak da, "Türkiye, İran ile batı arasında bir seçim yapmak zorunda değil. Türkiye, kendi diplomasisini, kendi kararlarını kendi istediği gibi ortaya koyar. Herhangi bir ülkenin baskısına göre davranmaz" diye konuştu.

Havlu atılmaz Ahmedinejad'ın yaptığı açıklamanın ardından, gözler Türkiye'nin batı ile İran arasındaki nükleer müzakereler çerçevesinde nasıl bir pozisyon alacağı konusuna çevrildi. ABD ve batı ülkeleri, Ahmedinejad'ın açıkladığı karara sert tepki göstererek İran'a yönelik yeni bir yaptırım kararı için seferber olurken, Ankara'nın konuyla ilgili bir tepki göstermemesi dikkati çekti. Üst düzey diplomatik kaynaklar, "Bu İran'ın kararı. Bu adım nükleer müzakerelerde Türkiye'nin pozisyonunun ve savunduğu tezleri değiştirmez" dedi.

Kararı, "İran karşı tarafa pazarlık hamlesi olarak sinyal veriyor" diye yorumlayan kaynaklar, "Bu durum, süreçte havlu atılmasına neden olmaz" diye konuştu. İran'ın kendi çıkarlarını nerede görüyorsa, o şekilde hareket ettiğini savunan kaynaklar, "İran'a yönelik yeni bir yaptırıma ya da askeri seçeneğin gündeme getirilmesine karşıyız" ifadesini kullandı.

Seçim yapmak zorunda değiliz Kaynaklar, Türkiye'nin İran'ın nükleer müzakereleri çerçevesinde İran ile batı arasında sıkıştığı ve mart ayındaki BM Güvenlik Konseyi toplantısında İran ile batı arasında bir tercih yapmak zorunda kalacağı yönündeki yorumları sert bir dille eleştirdi. Kaynaklar, "Türkiye bu konuda bir taraf seçmedi, seçmeyecek. Türkiye, İran ile batı arasında bir seçim yapmak durumunda değil, zorunda da değil. Türkiye, kendi diplomasisini, kendi kararlarını kendi istediği gibi ortaya koyar. Herhangi bir ülkenin baskısına göre davranmayız" dedi.
http://www.milliyet.com.tr/bati-karsi-cikiyor-ankara-pozisyon-degistirmiyor/siyaset/sondakika/09.02.2010/1196637/default.htm?ver=84

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri