Başrolü Türk Connect'e verdiler

Ford Otosan'ın Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Transit Connect'in elektrikli ile Taxi modeli Chicago Fuarı'nda ilk kez vitrine çıkarıldı. Şimdilik ABD pazarı için tasarlanan çevreci araçlardan LPG'li Taxi yılın son çeyreğinde Kocaeli Fabrikası'n

"Belki de Anadol macerası olmasaydı, bugün ABD'ye ilk araç ihraç eden olmayacaktık."Bu sözler Ford Otosan'ın çiçeği burnunda genel müdürü Nuri Otay'ın sözler. Otay'ın bu saptamasını daha iyi anlamak için biraz geri gidiyorum. 8 Şubat'ta Chicago için havalanan THY uçağındaki 13 kişi Kuzey Amerika'nın en büyük otomotiv fuarı yolcuları. Bunların 9'u -ben de dahil- gazeteci. 10.5 saatte gökdelenlerin doğum yerine ulaşacağız. Üç kitap yanımda. Bol da film alternatifi var. Biri dikkatimi çekiyor; Devrim Arabaları... Filmin, ABD'de fuarda ilk kez sergilenecek Türk mühendislerinin eseri Transit Connect'in ticari kullanım için tasarlanan elektrikli modeli ile şehir içi kullanımı için projelendirilen Taxi modelinin vitrine çıkışını izleme yolculuğuna rastlaması sürpriz oldu benim için. Devrim Arabaları, 'Türkler otomobil yapamaz' fikrini yıkan olayları anlatan bir film. 4'üncü Cumhurbaşkanı Cemal Aga'nın (Gürsel) talimatıyla Türk mühendis ve ustaları 130 günde sıfırdan otomobili yapar. Hikayenin sonu hazin. Cemal Aga'nın heyecanla bindiği otomobil bir süre gider ve durur. Nedeni basittir, benzini bitmiştir.

ÖZEL SEKTÖR BAŞARILI OLDU
Cemal Gürsel şöyle diyecektir; Garp kafasıyla otomobili yaptık ama şark kafasıyla benzin koymayı unuttuk. Ardından 'Devrim' rafa kalkar. Özel sektörün otomotivde montajla başladığı yolculuğu ise başarılı oldu. Bu şirketlerden biri de yüzde 41'er hisseyle Koç ve Ford ortaklığı olan Ford Otosan. Türkiye'nin ilk seri üretilen otomobil markası Anadol'u 1966'da imal eden şirket, Ford'un anavatanı ABD'ye geçen yıldan itibaren Transit Connect ihracına başladı. Chicago Fuarı'nda ise bu aracın sadece ABD pazarı için geliştirilen elektrikli modeli ile bu pazar için yenilik olacak LPG'li Taxi modeli ilk kez Amerikalılarla tanıştı. Aynı günlerde şirketin Ford genel müdürlüğüne (mart itibariyle) terfi eden Nuri Otay, Transit Connect'in geliştirme sürecinin en başından itibaren Ford Otosan mühendislerinin bu projenin içinde olmasının, o ürünün önce Avrupa pazarı için geliştirilmesinin, Avrupa'da 'yılın aracı' seçilmesinin ve en son gelinen noktada ABD'ye ihracatının yapılmasının kendileri için özel anlamı olduğunu vurguladı.

FİLMİ BEN DE GÖRDÜM
"Devrim Arabaları filmini ben de izledim" diyen Otay, filmdeki mühendisin hırsını, arzusunu çok iyi anladığını belirterek şunları söyledi: "Sonunda talimatla yapılan araç olması, sivil dönem olmaması gibi işi daha da zorlaştırıcı faktörler var diyelim ama olayın sivil veya asker siyasal kısmın bir tarafa bırakırsanız güzel örnek. Olmaz diye bir şey yok. Her işi oldurmak için arzu ve hırs gerekiyor." Otay'ın, filmin Ford Otosan'ın gelişimine uyarlanması konusundaki düşünceleri de şöyle: "Ben o filmde sadece prototip için yaşananların benzerini Ford Otosan'ı 50 yıl önce kuran büyüklerimizin bir Anadol macerasına atılırken yaşadığını düşünüyorum. Özel sektör olması ve sadece prototip değil de ticarileşme yolunda adımlarının atılıyor olması bugün Türkiye'yi otomotivde bu konuma getirdi. Eğer prototip olarak o gün Devrim Arabaları'nda gördüğümüz projeyi biri istememiş olsaydı, 50 yıl önce bir Anadol üretimimi olmamış olsaydı, belki de bugün Türkiye'de 5 yıl içinde 2 milyona çıkması beklenen bir otomobil üretimi olmayacaktı. Dolayısıyla ben filmi son derece geçekçi görüyorum. o gün yaşananlar olmasaydı, onun üstüne bir Anadol macerasına girip bir ilki yaratmasaydı bügün de Amerika'ya ilk ihraç eden olamayacaktık. Öyle düşünüyorum."

sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri