Başkanlık sistemini tartışalım

Erdoğan; 'Burada parlamenter sistemi yok etmiyorsunuz ki muhalefet 'bunlar hilafet getirecekler' diyor. Başkanlık sisteminin hilafetle ne alakası var?

Erdoğan, CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gazeteci Taha Akyol 'un sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanlığının yetkileri konusuyla ilgili soru üzerine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün göreve geldikten sonra cumhurbaşkanlığının mevcut yetkilerinin fazla olduğu noktasında açıklamaları olduğunu anımsatarak, AK Parti 'nin düşüncesinin de bu yönde olduğunu bildirdi. Başkanlık sisteminin cumhurbaşkanlığı sisteminden çok farklı olduğunu, dünyada başta ABD olmak üzere başkanlık sisteminin işlediği ülkeler bulunduğunu,Fransa'da yarı başkanlık sisteminin, Almanya 'da başkanlığın olduğu farklı bir sistemin, Güney Amerika ülkelerinde de farklı uygulamaların yürütüldüğünü anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

Sistemi yok etmiyoruz ki!
“Burada en ideal olan neyse bunun üzerinde tartışma yapılabilir, bir önyargımız yok. Bu konuda şu anda Anayasa Komisyonu Başkanımız Burhan Bey 'in geniş çalışması var, akademisyenlik döneminde tezi var. O da bu konuda çok çok iddialı, Parlamentoya girmeden önce devamlı anlatırdı. Bunun üzeride geniş çalışma yapabiliriz. Burada bütün mesele, ülkemiz hangisiyle daha büyük verim, kazanım elde edecek. Sistem ne kadar rahat çalışabilirse... Burada parlamenter sistemi yok etmiyorsunuz ki muhalefet 'bunlar hilafet getirecekler' diyor. Başkanlık sisteminin hilafetle ne alakası var, parlamenter demokrasi yine işliyor. ABD Kongresi 'nin ne kadar güçlü olduğunu biliyorsunuz, bir silah alımı yapmak için bile ABD Başkanı, Kongre müsaadesi olmadan bir silah alımı yapamaz.”
Taha Akyol 'un, “Yargı meseleleri hariç sizin konumunuz Barack Obama 'dan güçlü. Obama, sizin TBMM'de sahip olduğunuz grup desteğine sahip değil sizin meseleniz yargıyla alakalı” sözleri üzerine Erdoğan, “Evet, sahip değil. Orada güçler dengesi noktasında bir uyum söz konusu. Bunu yok farz ediyorlar. 'Vur abalıya ' diyerek, olay farklı bir noktaya çekilerek, kara propaganda yapılıyor.Üzerinde çalışmalar yapılabilir, nihayetinde bununla ilgili bile gerekirse halk oylamasına gidilir, ama şu anda illa da bu olmazsa olmazımız değil” diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, milletvekili dokunulmazlıklarıyla ilgili soru üzerine,öncelikle dokunulmazlığın tanımının yapılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Biz burada Parlamentonun çalışmamasını mı, yoksa adi suçları dokunulmazlık zırhından çıkarıp, bunların yargıya açılmasını mı kastediyoruz. Sadece Parlamento mensupları mı dokunulmazlık zırhından çıkarılacak? Yargı mensupları, silahlı kuvvetler de çıkarılacak mı? Bunu belirlemeliyiz.
Biz diyoruz ki hepsini bu zırhtan çıkaralım, aynı çerçevede bunları değerlendirelim” diye konuştu. Erdoğan, “Milletvekili dokunulmazlığını tümüyle kaldırdığınız zaman bu ülkede siyaset yozlaşır, milletvekilinin özgüven içinde çalışma imkânı olamaz. Bir başbakan bile her an bir savcının, bir yargıcın yargılamasına açık, Demokles 'in kılıcı her an boynunda sallanacak gibi hisseder” dedi. Erdoğan, kendisi hakkındaki AKBİL davasının da milletvekilliği sona erdiğinde görülmeye başlanacağını bildirdi.

'Kaldıralım şu YÖK sistemini'
YÖK'ün mevcut sisteminin değiştirilmesinden yana olduğunu ifade eden Erdoğan, “Niçin üniversiteler kendi öğrenci alımlarını yapmasın? Niçin böyle merkeziyetçi bir sistem? Kaldıralım bu sistemi. Oturalım, bunun üzerinde konuşalım” diye konuştu.

'Biz vagon olalım sen lokomotif'
Erdoğan dün cuma namazını Arnavutköy Taşoluk'taki Yeşil Camii'nde kıldı. Erdoğan, cuma namazı sonrası seçim otobusünün üzerinde yaklaşık 5 bin kişiye hitap etti. Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na seslenerek, “'Türbanı ben çözerim' diyorsun. Eğer samimiysen gel teklifi ver, biz de arkana takılalım. Biz vagon olalım, sen lokomotif ol” dedi.
Erdoğan Fatih Saraçhane Parkı'ndaki konuşmasında da İstanbul'un su, çöp ve hava kirliliği sorununu kendisinin çözdüğünü belirterek, CHP'yi, “Bunların eline 10 tane koyun verseniz kaybeder giderler“ diye eleştirdi. Erdoğan, programda olmadığı halde Taksim Meydanı'ndan geçerken otobüsün kapısını açarak burada kendisini bekleyen 500 kişiye de hitap etti. Erdoğan, daha sonra Şişli'de Cevahir Alışveriş Merkezi'nin önünde konuştu.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri