Başkanlık modelinin olduğu mini paket hazır

Muhalefetin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu yine oyalama ihtimaline karşı bu defa tedbir alındı. Komisyondan sonuç çıkmazsa 'Başkanlık'lı mini paket hazır.

Başkanlık modelinin olduğu mini paket hazırMeclis'te 316 milletvekili bulunan AK Parti'nin şu anda hazırlanacak yeni anayasayı referandumsuz Meclis'ten geçirme olasılığı bulunmuyor. Bunun için Meclis'te paketin 367 oy çoğunluğuyla kabul edilmesi gerekiyor. Meclis kulislerinde konuşulan senaryoya göre, AK Parti, muhalefetin engellemesi nedeniyle yeni anayasa yapılamaması halinde başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığını sağlayacak mini bir paketi Meclis Genel Kurulu'na sunacak.

TOPLANTI 4 ŞUBAT

Anayasa değişikliklerinde parti kararı alınamadığı için HDP ve MHP'li bazı milletvekillerinin de bu pakete destek vererek, referandum için gerekli olan 330 oyun sağlanabileceği değerlendiriliyor. Paket, referandum sayısını tutturacak 330'u bulursa sonbaharda referandum sandığı kurulabileceği de konuşuluyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın çağrısı üzerine Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını 4 Şubat'ta gerçekleştirecek. Komisyonda tüm partiler eşit oy hakkına sahip olacak. Komisyona başkanlık edecek olan Meclis Başkanı Kahraman'ın oy hakkının bulunması halinde AK Parti'nin komisyonda 4, diğer partiler ise 3'er oy hakkına sahip olacak. Önceki dönemde olduğu gibi çalışma esaslarının belirlenmesi oy çokluğu ile çalışılması halinde birçok maddede anlaşma sağlanması zor görünüyor. Daha önce anlaşılan 60 madde ile 12 Eylül maddeleri dışındaki sistem önerileri ve referanduma sunma metodu konusunda bir anlaşma ise beklenmiyor.

ÇALIŞMA ESASLARI

Önceki komisyonun çalışma esasları içinde yer alan, "Komisyon, Komisyonu oluşturan bütün siyasi partilerin mutabakatı (görüşbirliği) ile karar alır. Karar alınamayan konular, Komisyonun uygun göreceği zamanda yeniden değerlendirilir. Sürecin tamamlanıp tamamlanmadığı ve nihai metnin (taslak bütününün) tekemmül edip etmediği hususu dahi mutabakat ile belirlenir" hükmünün bu komisyonun çalışma esasları içinde olup olmayacağı da önümüzdeki hafta belirlenecek.

UZLAŞILAN 60 MADDE

Muhalefet partileri ve AK Parti daha önce mutabakat sağlanan 60 maddenin geçmesi ve 12 Eylül maddelerinin ayıklanması konusunda tamamen anlaşmış görünüyor. Tüm partiler 12 Eylül maddeleri olarak bilinen 12 Eylül'de anayasaya giren hükümlerin değişmesinde hem fikir. Ancak partiler arasında takvim konusunda da bir anlaşmazlık şimdiden görünüyor. AK Parti önceki komisyon deneyimini göz önünde tutarak 6 ayda çalışmanın tamamlanmasını istiyor. CHP, MHP ve HDP ise ucu açık bir çalışmadan yana tavır koyuyor.

BAŞKANLIĞA KARŞILAR

MHP ve CHP, ilk 4 maddenin değişmesi ve başkanlık sistemine 'hayır' diyor. Bu maddelerin müzakere edilmesine de karşı çıkıyor. CHP ve MHP cumhurbaşkanını halkın seçmesine ilişkin anayasa hükmünün de değişmesini Meclis'in yeniden cumhurbaşkanını seçmesini istiyor. Yine iki parti de cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanmasından yana tavır koyuyor. CHP-MHP-HDP yeni anayasada başkanlık sistemine geçilmesine karşı olduklarını net ifadelerle dile getiriyor. AK Parti ise Türk tipi başkanlık sistemini yeni anayasanın olmazsa olmazı olarak görüyor.

(Star / Nevin Bilgin)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri