Başkanlık modeli olacak mı?

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, yeni anayasanın şifrelerini sabah.com.tr'ye anlattı.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan'ın seçim beyannamesinde açıkladığı ancak içeriğini vermediği yeni anayasanın şifrelerini sabah.com.tr'ye anlattı. Kuzu, 12 Eylül benzetmesine vicdansızlık dedi, yeni anayasanın hem başkanlık modeline hem de parlamenter sisteme göre hazırlanabileceğini söyledi.

Röportaj: Taha Dağlı

Başbakan seçim beyannamesinde yeni anayasanın olduğunu söyledi fakat içerik belli değil.
Yeni anayasa yeni dönemin bir numaralı meselesi. Sayın Başbakan seçim beyannamesini açıklarken de buna işaret etti. Tabi anayasanın içeriğini açıklamanın bazı güçlükleri var çünkü yeni dönemde hangi siyasi partilerin meclise gireceği belli değil. Kimlerin ne kadar oy alacağı belli değil. Dolayısıyla siyasi partiler genelde özgürlükçü, kısa, demokrasiyi vurgulayan bir metin biçiminde yapar… Biz de o şekilde bir formülle seçim beyannamesine yazdık.

Yeni anayasa için nasıl bir süreç yaşanacak?
Yeni dönemde konsensüs yapılacak, anayasa uzlaşması için komisyon kurulacak, her partiden milletvekili arkadaşlarımız bu komisyona üye olacak, o üyeler anayasayı hazırlayacak.

Başbakan seçim beyannamesinde içerikten bahsetmedi ve "Erdoğan kendine 12 Eylül anayasası gibi bir anayasa hazırlıyor" suçlamaları yöneltildi. Ne diyeceksiniz bu iddialara karşı?
Bu yeni anayasaya 12 Eylül anayasası, Evren anayasası gibi benzetmeler yapmak resmen vicdansızlık. Bizim getirdiğimiz anayasa değişiklikleri demokrasiye vurgu yapan, demokrasinin önünü açan metinler. Biz şu ana kadar 9 maddeyi değiştirdik, hepsi de bu memleketin hayrına gelen değişikliklerdi. Seçimden sonra yeni mecliste bu yeni anayasa getirilecek, gerekirse referanduma gidilecek, gerekirse iktidar ve muhalefet beraber oturup bu anayasayı beraber yapacak.

Peki başkanlık modeli olacak mı içerikte?
Başkanlık modelini biz dayatma, diretme olarak masaya koymayacağız ama yeni anayasanın içeriğinde başkanlık modeli de olacak, bu konuyu orada oturup konuşacağız, muhalefet ikna olursa devam edilir, ikna olmazsa mevcut parlamenter sistem üzerinden çalışılır. Anayasayı hazırlarken, dediğim gibi eğer muhalefet ikna olur, başkanlık sistemini kabul ederse, yeni anayasayı başkanlık sistemine göre hazırlarız, yok istemezlerse, o zaman anayasa değişikliklerini mevcut parlamenter sisteme göre yaparız.

SABAH

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri