Başbuğ'dan önemli açıklamalar

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ gündeme ilişkin konularda önemli açıklamalar yapıyor.



BAŞBUĞ'UN BASIN TOPLANTISINDAN KARELER

Genelkurmay Karargahı'nda yapılan ikinci iletişim toplantısında Başbuğ'un ilk gündemi sabah saatlerinde Diyarbakır'da mayının patlaması sonucu 9 askerin şehit olması, iki gün önce istanbul'ki operasyonlar ve Polonezköy kazılarından çıkan silahlardı.

POYRAZKÖY'DE ÇIKAN SİLAH VE MÜHİMMATLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İşte Başbuğ'un konuşmasından satır başları:

- Türkiye terörle yaşayan bir ülke. Terörle mücadelede karamsarlığa yer yok. Karamsarlığa kapılırsanız mücadeleyi kaybedersiniz.

- Polonezköy'de bulunan silahlarla ilgili kamuoyu ve medyanın haklı olarak bilgi talebi var. Her silahın üzerinde o silaha ait bir stok noktası vardır. Aynı numaradan iki silah olmaz. Envantere giren bir silah uzun süre kullanılır.

- Soruşturma kapsamında bulunan 45 silahın hiçbiri TSK envanterine kayıtlı değil. Bulunan silahlar Türk Silahlı Kuvvetlerinin malı değildir.

- Muhimmat, bir kere kullanılır. İkinci kez kullanma olanağınız yok. Her muhimmatın üzerinde kafile numarası var. Yani 6 bin adet üretilen lav silahlarının hepsinin üzerine aynı numarayı vuruyor. Boş lav ne yapılır. Ya eğitimde kullanılır ya da atılır. Poyrazköy'de kazılar yapıldı. Bu kazıların bir tanesinde 5 tane lav paketlenmiş olarak kazıda bulundu. Şimdi yani bu boş lavın kullanım olanağı yok. Ben de soruyorum bu 5 tane boş lavı neden gömdüler. Ben bunu anlamaya çalışıyorum. Çünkü bunlar hiçbir işe yaramaz.

- Üretilen silahların hepsi TSK envanterine girmiyor, bazıları emniyet genel müdürlüğüne de gönderiliyor.

- TSK'nın Türkiye'nin herhangi bir yerinde gömülü herhangi bir silahı yoktur.

- El bombası ve silahlara silinmeyen özel numara verilmesi uygulaması başlandı.

- Kayıtlarımıza göre eksik mühimmatımız bulunmuyor.

- Irak bizim için her açıdan problem olan bir bölge. Bulunan mühimmatın kaynağı Irak olabilir.

- Poyrazköy'deki silahlarla ilgili Kuzey Deniz Komutanlığı hemen soruşturma başlattı. Muhatap ben değilim, yargı durumu ortaya çıkaracaktır.

SORU-CEVAP

Poyrazköy'deki kazılarla ilgili açıklamaların ardından toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

Soru: Poyrazköy'de bulunan silahlar TSK değilse emniyetin envanterinde olabilir mi?

Cevap: Bizim olmadığını biliyorum ama silahların kaynağını bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim ki bizim envanterimize ait silahlar değil.

ERGENEKON HASSASİYETİ

Ergenekon soruşturmasıyla ilgili bir soruya Başbuğ tepki göstererek, "Davanın özel isimle anılmaması konusunda mahkemenin aldığı özel bir karar var. Bu isim kullanılarak yargı kararı çiğneniyor dedi ve şöyle devam etti:

"- TSK demokratik rezime bağlı ve saygılıdır. Yargı sistemine sonuna kadar güvenmekten yanayız. Hukuka zarar verecek her türlü açıklamadan kaçınmalıyız. Yargıya saygıdan dolayı değerlendirme yapmam doğru olmaz. Ancak bazı konularda kişisel fikrimi söyleyebilirim.
Biz dedik ki mahkemeler kesin karar verinceye kadar herkes suçsuzdur. Bu uluslararası bir hukuk kuralıdır. Bu süreçte masumiyet karnesine tam uyuluyor mu? bu soruşturmalar yapılırken kurumların güvenirliğine zarar verilmemesi lazım. Beyköz Poyrazköy'de bulunan silahlar televizyonlarda 50 dakika gösterildi. Bant 6-7 dakikaydı. yani bant 10 sefer geçiyor. Bu elbette bir haberdir, kamuoyuna verilmelidir, ama 50 dakika defalarca verilmesinin amacı nedir? Bu bir habercilik midir yoksa kamuoyuna korku karamsarlık aşılamak mıdır? Bunların sorgulanması lazım.

- Öte yandan her sabah uyandığımızda acaba bu sefer kimin ses kaydıyla güne başlayacağız diyoruz. İddianamelerde gizli tanık ifadeleri geçiyor. kimdir bu gizli tanık, ne kadar güvenilirdir, bazı konuların gizli tanık ve itirafçıların ifadelerine dayandırılması insanı düşündürüyor.

- Hilmi Özkök tanık olarak ifade verdi. Başsavcılık hangi sonuca varır bekleyip görmek lazım.

- TSK olarak demokrasiye, demokratik rejime, hukuka saygılıyız. TSK içinde demokratik rejime aykırı olanlar bulunmaz barındırılmaz.

- Basında yayınlanan darbe günlükleriyle ilgili, darbe yapılacağına dair herhangi bir bilgi ve belge bizde mevcut değildir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı devam ettiriyor. Bu süreci bekleyeceğiz.

- Bu süreçle ilgili endişelerden ziyade yargı süreci değil, bu sürecin kamuoyuna yansımasıyla ilgili endişelerimiz var.

- Ergenekon'da PKK bağlantısı gizli tanıkların ifadelerinde var, ne kadar güvenilir bilemiyorum.
sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri