Başbakan Erdoğan konuşuyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grubu'nda konuşuyor:

Cumhuriyetimiz 87 yıllık süreç içinde güçlenerek büyüyerek ve ekonomide, dış politikada, demorkatikleşmede önemli mesafler katederek Cumhuriyet öncesi o korkuların tamamını artık geride bırakmıştır. Cuhuriyetin ilanı öncesine ait olan bölünme korkusunun bugün bile bir tehtid ve sindirme aracı olarak görülmesi, Cumhuriyetimize ve onun ideallerine tamamen terstir, aykırıdır.

Cumhuriyeti zayıf bir varlık olarak görüp kendisine durumdan vazife çıkartıp demokrasiye müdahele edenler, tarih boyunca Cumhuriyetimize en büyük zararı verenler onlar. Bütünlüğün tehdit altında olduğu bahanesiyle siyaseti ve siyasetçiyi devre dışı bırakmaya çalışanlar, ekonomiye iç dış politikaya en büyük kötülüğü yaptılar. Cumhuriyeti korumak adına korku cumhuriyeti oluşturdular. Cumhuriyetin sahibi olmak noktasında hiç kimsenin hiç kimseye üstünlü yoktur. Bu ülkenin bürokratı, hakimi, askeri, polisi ne kadar sahibiyse işçisi, köylüsü, esnafı, sokaktaki vatandaşı bu cumuhriyetin en az o kadar sahibirdir ve sevdalısıdır.

21. yüzyılda Türkiye'nin kalkınmasını, içerde ve dışarda güçlenmesini ve daha demokratik bir ülke olmasını, Cumhuriyet için bir tehdit gibi gören ve gösterenler Cumhuriyetin temel felsefesinden nasibini alamayanlardır. Hiç kimse şahsi hırslarını, makam heveslerini bu milletin çıkarlarının üzerine koyamaz. Cumhura rağmen Cumhuriyetçilik yapılamaz, halka rağmen halkçılık yapılamaz. Cumhuriyeti sevmenin göstergesi onu yüceltmektir muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak politikaları hayata geçirmektir. Türkiye Cumhuriyeti bugün kalkınmıştır, dünya genelinde takdir edilen saygı duyuklan itibar edilen bir konuma ulaşmıştır. Fakat Ankara'dan çıkamayanlar bunu hissedemezler. Sadece bedenen değil zihnen çıkamayanlar da bunu hissedemezler. Bizim hedefimiz Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıldönümünde dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasında sokmaktır. Çağdaşlaşma hedeflerini hayata geçiren, ileri demorkasislye güçlendiren iktidar AK Parti iktidarıdır.

Atatürk ne diyordu: "Cumhuriyet rejimi demek demokrasi sistemi ile devlet şekli demek. biz cumh kurduk, 10 yaşına geldiinde demorkasinin bütün icatlarını ortaya koymktaıdr. uygulamay okyan hayata gçiren bizim iktidarımız olmuştur. cumhuriyeti ahlktan ve milli iradeden beklentilerinden kopuk olarak yücelttiğini zannedenler büyük bir yanlışlığın içinde omluşlar. aziz milletimiz bazı iktidarların sergiledikleri yanklış uygulamalara rağmen cumhuriyeti bağrına basmış, cumhuriyete oy vermiştir. bu ülkeyi yücelteceğine inandığı karoları iktidara taşımıştır. hiç kimse her şey milletten daha faza biliğini iddia ederek bu ülkeyi siyaset kurumunda daha fazla sevdiğini iddia ederek cumh üzerinde kendince vesayet kuaramaz hukuk dışı operasyonlara girişemez. biz bir kabile devleti değiliz köksüz bir devlet dğeiliz binlerce yıl içinde oluşmuş bi devlet geleneğini sürdürüş, anayasaı gelenekleri olan bir deletiz ve bir milletiz.

bizden nceki nesiller de bizim neslmiz de korkuların egemen olduğu süreçlerd eyetişti. konuşmak yasaklandı düşünceleri iade etmek yasaklandı şiir okumk yasaklandı gazete çıkarmak yasaklandı elşeştirmek yasaklandı kitapların şarkıarın türkülşerin yaskaşandığı dönemler oldu bu ükede. tek paritli dönemin olduğu dönemler, yani chp zihniyetinin iktidar olduğ dönemler. bunları belki şuanda o dönemi yaşamayan kuşaklar olarak bizler bilmyior olabiliriz fakat tarihin o arşivlerindeki bütün kayıtlar bunu lok açık net belgelerle ortaya koyuyor. artık biz o geçmişe asla dönemeyiz modern bir türkiye'nin yeni temel taşlarını oluşturuyoruz o geçmişin o köklü sağlam temel taşları üzerine yükselen türkiye işte 2023 onun ilk 10da olduğu bir türkiye olacak. şuanda göreve geldiğimze 26. sıradan teslim alıp 17. sıraya çıkardığımız bir türkiye var şimdi bunu hazmedemiyoruz 17'7yi ilk 10a çıkarmanın gayreti içersindeyiz.

40'lı yıllarda, ankaranın ulus semtine kılık kıyafeti uygun değil diye kasketli gariban köylülerin uklusun yani milletin girmesi yasaklandı. sakal bıyık yasaklandı. aynen şimdi olduğu gibi üniv kapılarında başörtüsü takan kızların içeri girmesi yasaklandı darbe yapanları eleştirmek yasaklandı. bu yaskaları koyanlar cumhuriyeti korumanın arkasına sığınıyorlardıç cumhuriyeti halktan koruyan bir zümrenin arkasına sığınan bu anlayış, rejime sahip çıkmak bahaseninşin arkasına sığınarak cumhuriyeti küçülşttüler halka yabancılaştılar. bugün cumhuriyet cumhurla kucaklaşmaktadır, farkımz bu. Çözümsüz gibi görünen sorunları çözecek güç ve kudrete sahip olduğumuz cümle aleme gösterdik. bütün dünyda konuşulan bir türkiye gerçeği var artık. eskiden başımıza gelen her musibetin altına hep bir dış mihrak aradık anlayş buydu statükonun devamı bu korku diliyle temin edilirdi. siyaset kurumu bu korkular ve evhamlar üzerinden itibarsız hale getirilirdi. artık biliyoruz o savunmacı anlayış bizi içimize kapalı hale getiren skaat bir anlayıştı. oysa şimdi tam bir özgüvenle bütün muhatablarımızla eşit ilişkiler kurarak dünayay kendimizi anlatıyoruz.

8 yıl önce iktiadar yürürken 3 y ile kıyasıya mücadele edeceğimizi söyledik çyolszuluk yoksuzlluk yasakların artık kaderi olmadığını söyledik bu ülke için. sözümüzü tutarak bu 3 y ile mücadele ettik diyoruz. ifade özgürlüğ adına bir çok engeli ortadan kldırık günlük yaşamaı etkileyen hüğr iradekeri ipotek altına alan türkiyenin itibarını zedeleyen nice yasağa son verdik.

cumhuriyetimiz bugün 8 yıl önceisne göre daha mı zayıftır yoksa tam tersine daha mı güçlüdür? bütün siyasi anlayışlarında soyutlanarak herkes düşünsün. Dünya itibarında daha mı itibarlıdır? Türkiye'nin ay yıldızlı bayrağı, vatandaşları, pasaportu, TL daha mı değerlidir yoksa değer mi kaybetmiştir?8 yıl nceisne göre TC vatandaşları geleceğe daha mı umutla bakıyıor?"

paralarda bile Türk Lirasının 6 sıfırını atacağımız zaman, birilerinin köelşerinde ne yazılar yazdığını ne tür hakaretler ettiklerini düşünün. O gün özür dileyeceklerini söyleyenler özür dilememişlerdir. Bir şey bildiklerinden değil, bu öyle her babayiğidin karı değil diyorlardı, attık 6 sıfırı ne oldu? Her şey ortada. Attığımız her adımda cumhuriyet tehlike altına girer, bölünüri zaıyıflar diyorlardı. TRT 6, için de bölünürüz diyorlardı. Ne oldu, bölündük parçalandık mı? bİz bu evhamlara prim vermedik, reformalarıız yaptık. Pompalanan krokuların ne kadar boş olduğunu milletçe gördük. bu cumhuriyet çıtkırıldım bir cumhuriyet değildir. Bu cumhuriyet, kökü mazide olan bir atidir. kökü derinlerde büyük bir medeniyet tasis etmiş, büyük bir milletin kurduğu ve yaşattığı bir cumhuriyettir. Yasaklarda direnmek cumhuriyetimizie de milletimize de yapılacak en büyük haksızlıktır. Yasamayı ve yürütmeyi muktedir görmeyen bir zihniyet var hala. Kendisine yasama yürütme üzerinde muhafızlık görevi görüyor. Nereden alıyorsunuz bu görevi? Hangi vasfınızla siz bu milletten daha iyi biliyorsunuz? Kendi iradenizi ne zaman milletin iradesi üzerinde görmeye başladınız? Milleti küçümsemei vekilleri küçümseme hakkını nereden alıyorsunuz* Millet, meclis, yürütme yanılıyor da en doğruyu siz mi biliyorsunuz?
habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri