Başarı Puanı LYS’de neleri değiştirecek?

YÖK ve ÖSYM’nin ortaklaşa operasyonuyla Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı, son dakikada kaldırıldı.

Bu durum başarılı okulları özellikle de fen ve Anadolu liseleriyle popüler kolejleri önemli ölçüde etkileyecek.
Daha önce, öğrenci başarısı kadar, okul başarısı da önemliydi. Şimdi ise sadece öğrencinin bireysel başarısına bakılıyor. Bu da şişirilmiş not alan ve verenleri bir adım daha öne çıkartıyor. Bu yüzden gelecek yıllarda iyi okullara olan talep azalırsa, hiç şaşırmamak gerekir.
Velilerden bazıları bu son dakika operasyonu için yargı yoluna gitti. Yürütmeyi durdurma kararı çıkabilir. Yani en azından bu yıl için tekrar eski sisteme dönülebilinir. O da yakında belli olur.

Tuvalet yasağı
YGS’de, kraldan çok kralcı gözetmenler yüzünden on binlerce aday hak ettiği performansı gösteremedi. Abartılı güvenlik önlemleri ve yanlış saatler yüzünden, adaylardan kiminin morali altüst oldu kimi de zaman sorunu yaşadı.
Sınav öncesinde kemerlerin bile çıkartıldığı okullar var ki buna akıl sır erdirmek mümkün değil. Daha da vahimi tuvalet yasağı. Bu yüzden altına yapmak zorunda kalan ya da sınavı yanan öğrenciler oldu. Hiçbir insani yönü bulunmayan ve sağlık açısından da çok riskli olan bu yasağın kontrollü bir şekilde kaldırılmasında yarar var. A’dan Z’ye her şeyi gözetim altında tutan ÖSYM, her okulda güvenilir bir tuvalet uygulamasına pekala geçebilir.
İşte bu konuda gelen yüzlerce mailden birisi:
“Bir insan, 2 saat 40 dakika tuvalete gitmeden nasıl durabilir. İnsan normalde 1,5 saatte tuvalete gidiyor. Sınavlar ise 2 saat 40 dakika; 2 saat ve 2 saat 15 dakika sürüyor. 1,5 saatten sonra tuvalete gitme ihtiyacı hissettiğim için son yarım saatte dikkatim dağılıyor. Dakikaların bile çok önemli olduğu sınavda kopya çekmeyecek bir insana haksızlık yapılmıyor mu?”

Son gece uyarısı
Bu gece de en az yarınki sınav kadar önemli. Sakın hastalanmayın, sizi sağlık açısından rahatsız edecek her şeyden uzak durun. Bilmediğiniz yerlerde yemek yemeyin, uykusuz kalmayın, sınav saatinde solanda olacak yerlerde kalır. En önemlisi de, kimlik belgelerinizi yedekli olarak bugünden hazır hale getirin. Çünkü onsuz sınava giremezsiniz. Ve kesinlikle, sakinleştirici ilaçlar ya da başka uyarıcılar almayın. Her zamanki doğallığınızda olun yeter.
Bol şanslar diliyoruz.  Ona da ihtiyacınız olacaktır.

Abbas GÜÇLÜ-Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri