Barzani'den Türkiye'ye ilginç teşekkür

PKK'yla mücadelede Ankara'nın en büyük sıkıntısı, Kuzey Irak'ta üslenen teröristlerin Irak'tan Türkiye'ye giriş yapmaları.

Bu rahatsızlık, Ankara'yı ziyaret eden Kuzey Irak'taki Kürt yerel yönetiminin lideri Mesut Barzani'ye de iletildi. Barzani, bu konuda adım atmak konusunda Türk yetkililere kesin ve net yanıt vermekten kaçınırken, bugün ORSAM'da yaptığı konuşmada ilginç ifadelerde bulundu.


Kuzey Iraklı Kürt Lider, Türkiye'den Irak'a terörist geçişlerini engellediği için Ankara'ya teşekkür etti. Barzani, ORSAM'da yaptığı konuşmada, Irak'ın Türkiye dışındaki diğer komşularıyla ilişkilerini anlatırken, Türkiye sınırından terörist geçişleri konusunda şu ifadeleri kullandı;
“Irak'taki Baas rejiminin sona ermesinin ardından bölgedeki durumu çok yakından takip ediyoruz. Ve size şunu söylemek isterim ki, Türkiye'den Irak'a giren bir tek teröriste bile rastlamadık. Bu da Türkiye'nin Irak'ın güvenliğine ve istikrarına verdiği önemi gösteriyor. Bu durum hem Irak, hem de Irak Kürdistanı halkı tarafından çok takdir ediliyor. Çünkü Türkiye, teröristleri ne destekliyor, ne de Türkiye üzerinden Irak'a girmelerine göz yumuyor. “

"NE KÜRT, NE TÜRK KANI AKMASIN”

Barzani, PKK terör örgütünün Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki ilişkilere etkisi konusundaki bir soruya ise, “bu durum bizi çok etkiliyor” diyerek yanıt verdi ve ekledi:“Bir Türkiye vatandaşının, Türk ya da Kürt olsun, kanının akması çok acı ve bizi çok üzüyor. Biz şiddete ve kan akmasına karşıyız. Ve Türkiye hükümeti ve Sayın Başbakanı tarafından Türkiye'deki Kürt sorununu çözmek için başlatılan açılımı destekliyoruz.”

“ASKERİ ÖNLEMLERLE KÜRT SORUNU ÇÖZÜLMEZ…”

Barzani sözlerini şöyle sürdürdü;“tecrübeler kanıtladı ki, bu tip bir sorun şiddet ve askeri yöntemlerle çözülemez. İnanıyoruz ki, Türk hükümeti ve özellikle Sayın Başbakan tarafından daha çok adım atıldıkça, ki bunlar cesur ve kahramanca adımlar, bizi mantıklı ve etkili bir çözüme götürecektir.” Kuzey Iraklı Kürt lider, Türk hükümetinin askeri yöntemler dışında “başka yöntemler de bulması gerektiğini”, Kuzey Irak yönetimi olarak bu yönde atılacak adımları desteklediklerini de vurguladı.

“VİZENİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ”

Barzani, Türkiye ile Irak arasında vizenin kaldırılması konusundaki soruları ise, “bu konuya iki ülkenin başkentlerinde karar verilir. Ama biz, vizenin kaldırılmasını istiyoruz” diyerek yanıt verdi.


hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri