Bankamatikte şifre yerine parmak

Bankamatikte şifre yerine biyokimlik dönemi başladı

İş Bankası ve Vakıfbank, biyometrik yöntemlerden parmak damar tanımayla ATM'lerde şifre dönemini sona erdiriyor. Oluşturulan biyokimlikle ATM'lerde parmakla işlem yapılacak

Kredi kartı ve banka kartı uygulamalarında, geliştirdikleri teknolojilerle batılı bankaların önünde giden Türk bankacılık sektörü, şimdi de otomatik para çekme makinelerinde (ATM) şifresiz dönemi başlatıyor. İş Bankası ve Vakıfbank dün ATM'lerde parmak izinden daha güvenilir yeni sisteme geçiyor. İş Bankası müşterilerinin bankamatiklerden şifre gerekmeksizin kartları ve parmak damar haritalarından elde edilecek verilerin eşleştirilmesi sayesinde işlem yapabileceği 'biyokimlik' uygulamasını dün düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, biyometrik teriminin bireyin ölçülebilir fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini tanıyarak, kimlik saptamak üzere geliştirilmiş otomatik sistemler için kullanıldığını ifade etti.

YAŞAM BOYU DEĞİŞMEYECEK

Yüz, iris, ses, parmak izi, damar tanımanın biyometrik yöntemlerden birkaçı olduğunu belirten Aran, parmak damar tanıma en gelişmiş biyometrik yöntemlerden biri olarak kullanıcıya yüksek güvenlik ve kullanım kolaylığı sağladığını söyledi. İnsanın yaşamı boyunca parmak damar yapısının değişime uğramadığını, her bireyin kendine özgü parmak damar yapısı olduğunu vurgulayan Aran “Böylece, müşterilerimiz yaşamları boyunca değişmeyecek hatırlamak zorunda kalmayacakları ve kopyalanamaz bir şifreyi her an üstlerinde güvenle taşıyor olacaklar” dedi. Hakan Aran, sistemden yararlanmak isteyen İş Bankası müşterilerinin önce şubelerine giderek, burada parmak damar haritalarını çıkarmaları gerektiğini ifade etti • VAROL NALBANT İSTANBUL

Sistem nasıl çalışıyor?

• İş Bankası şubelerine başvuran parmak damar haritasından üretilen veri, kimlik doğrulama işlemi için kullanılmaya hazır hale getiriliyor.

• Müşteri bir defaya mahsus olmak üzere bankamatik üzerinde kart ve kart şifresini kullanarak, biyokimliğini aktif hale getiriyor.

• Müşteri, aktivasyon işlemi tamamlandıktan sonra, şifre gerekmeksizin kart ve parmağını kullanarak bankamatiklere giriş yapabiliyor.

• Böylelikle müşteri bankamatik menüsünün tamamına ulaşabiliyor.

Bankanız artık parmağınızın ucunda

İş Bankası ile birlikte ATM'de şifresiz ve kartsız kullanım dönemini başlatan Vakıflar Bankası'nın sisteme verdiği isim ise Bioşifre. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Metin Recep Zafer, Vakıfbank Bankacılık Operasyonları Başkanı Aytaç Aydın ve VakıfBank Güvenli Bankacılık Müdürü Hidayet Çetin'in katılımıyla düzenlenen toplantıyla tanıtılan yeni uygulamada parmak damar haritasıyla müşterilere kartsız olarak tüm ATM işlemlerini yapmalarına olanak sağlanıyor. Uygulama kapsamında, parmak içerisindeki kişiye özel damar haritası, kızıl ötesiyle okunarak, dijital olarak şifrelendikten sonra veri haline getiriliyor. Biometrik özellik kullanılarak yapılan bu uygulamayla, güvenlik sağlamak için geliştirilen tüm yöntemler sadeleştirilerek, sektördeki hizmet kalitesi verimle birlikte artırılacak. Bioşifre ile Vakıfbank müşterilerinin karta ya da cep telefonuna ihtiyaç duymadan ATM kanalını kullanabilmesinin hedeflendiği belirtildi.

Stargazete

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri