Bankacılar: Kart mağduru sayısında artış olacak

Başbakan Erdoğan'ın 'dürüst değiller' dediği kredi kartı mağdurları için bankacılar, 'hesaplarını kontrol edemiyorlar' diyerek uyarıda bulundu: Mağdur sayısı artacak

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın kredi kartı mağdurlarına yönelik kullandığı ifadeleri değerlendiren bankacılar, dürüst olmayan müşteri sayısının çok az olduğunu ancak mağdurlar arasında bilinçli kullanımdan yoksun, hesabını kontrol etmekte zorlanan insanların payının yüksek olduğunu söylediler.
Erdoğan, geçen hafta “Kredi kartı mağdurları ifadesini kullanıyorlar. En akıllısı bile kullanıyor. Kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartı sebebiyle borçlananlar olur. Kredi kartıyla borçlananları şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam” demişti.
Başbakan'ın bu sözlerine tüketici dernekleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarından tepkiler gelirken bankacılar, Başbakan'ın ifade ettiği gibi dürüst olmayan müşteri sayısının çok az olduğunu ancak af getirilmesinin suistimallere neden olabileceğini belirttiler.

Limit sınırlanıyor
Yaşanan sıkıntılarla kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısında artış bekleyen bankacılar, bunun niyetten ziyade ekonomik sıkıntılardan kaynaklanacağını vurguladılar.
Bu gelişmeleri göz önünde tutan bankalar, aylar önce krizin Türkiye'ye yansımalarını dikkate alarak kart kullanıcılarının limitlerine sınırlamalar getirerek müşterilerinin tepkilerine neden olmuşlardı.
27 Şubat tarihli verilere göre takibe düşen kredi kartlarının oranı 2008 sonundaki yüzde 6.52'lik seviyeden yüzde 7.68'e yükseldi. Kart borcunu ödeyemediği için takibe alınan müşteri sayısı ise 1 milyon 666 bin. Bu kişilerin ödenmediği için takibe alınan kart borcu 2.8 milyar lira. Kredi kartlarının toplam borç tutarı ise 33.2 milyar lira.



Uzmanlar: Kontrolde zorlanıyorlar
Ergun Özen / Garanti Bankası Genel Müdürü
'Bir af daha suiistimale girer'
“Mağdurlar içinde ne oranda dürüst olmayan kişiler var, söylemek zor. Bu bilgiye sahip değilim. Ancak aralarında belli bir oranda kötü niyetli insan vardır. Fakat bunları kötü niyetli diye tanımlamak doğru olmayabilir. Kötü hesap kitap yapan, hesabını kontrol edemeyen insanlar vardır. Daha önce de kredi kartı mağdurlarına af uygulandı. Bu çözüm değil, kart kullanımında kontrollü, bilinçli kullanımın geliştirilmesi gerekiyor. Yoksa aflar suiistimale neden oluyor.”

Sinan Şahinbaş / Finansbank Genel Müdürü
'Dürüst olmayan insan sayısı çok az'
Kredi kartı kullanıcıları arasında kötü niyetli kullanıcı sayısı çok azdır. Hepimiz zaman zaman hatalı kullanımda bulunuyoruz. Biz hesaplarını takip etmekte zorlanan müşterilerimize oluşturduğumuz sistemle yardımcı oluyoruz. Örneğin 'Harcamam 500'e çıktığında beni uyar' diyor. Biz de oluşturduğumuz sistemle kendisini bu rakama ulaştığında uyarıyoruz. Ekonomideki sıkıntılarla birlikte kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısında artış olacak.”

Ali İhsan Karacan / Eski Yapı Kredi Bankası Yönetim Kurulu üyesi, eski SPK Başkanı
'BDDK üzerine düşeni yapmadı'
“Başbakan'ın ifadelerinde doğruluk payı var. Ancak burada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) hatalıdır. Kredi kartı yasası çıktıktan sonra BDDK üzerine düşeni yapmamıştır. Biz kredi kartları konusunda sadece temerrüt faizi ve yıllık faiz üzerinde durduk. Oysa yapılması gereken, kredi kartı taksitleri ve kullandırılan miktar üzerinde durmaktı. Bazı çevrelerden gelebilecek tepkilerden çekinildiği için bu konulara önem verilmedi.”

Milliyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri