Banka hacizleri patladı, binlerce gayrimenkule el kondu

Bankaların, geri ödenemeyen krediler yüzünden son bir yılda el koydukları malların sayısı iki kat arttı. 2008 Haziran ayında toplam 1100 olan hacizli gayrimenkul sayısı 2009 yılının Mayıs ayında 2 bin 477'ye ulaştı.

Gayrimenkullerin muhammen satış bedeli ise 420 milyon TL'den 627 milyon TL'ye çıktı. Ancak burada şöyle önemli bir ayrıntı var: Bu rakamlar sadece elindeki hacizli malları açıklayan bankaların toplam rakamı. Aslında toplam sayısı 2 bin 744'ün çok daha üzerinde...


İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) bankaların internet sitelerinde ilan ettikleri satılık gayrimenkullerden yola çıkarak hazırladığı “Bankanızdan Satılık Fabrika” raporuna göre, krizin etkisi ile hacizli gayrimenkul sayısı bir yılda ikiye katlandı. Bu gayrimenkullerin teminat bedeli toplamı 627 milyon TL olarak hesaplandı.

Rapordaki en dikkat çekici gelişme el konulan fabrika sayısının 51'e yükselmesi oldu. İş Bankası'nın 20, Vakıfbank'ın 12, Halkbank'ın 9, Bank Asya'nın 5, Türkiye Finans'nın 2, Albaraka Türk'ün 2 ve Kuveyt Türk'ün elinde 1 adet fabrika yeni sahibini bekliyor. Tekstil fabrikalarının ağırlıklı olduğu hacizli işlemlerde, un fabrikaları, yağ fabrikaları, çuval fabrikaları, halı fabrikaları, boya fabrikaları, ayakkabı fabrikası, beyaz eşya yan sanayi fabrikası ile otomobil yan sanayi fabrikaları da bulunuyor. Fabrikaların toplam muhammen bedeli ise 235 milyon 7 bin TL olarak görünüyor.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri