Bakan'dan flaş servis aracı açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, onbinlerce kişiyi ilgilendiren servislerin kaldırılmasının sosyal boyutu olduğunu belirterek, "Denklemde eşitliği bozmamak gerekir" çıkışını yaptı. Servislerin bıçak gibi kesilmeyeceğini belirten Canikli, "Otobüs

Erdinç ÇELİKKAN /ANKARA

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun servislerin kaldırılacağına yönelik açıklamasını değerlendiren Bakan Canikli, dünyadan ilginç örnekler vererek, işsiz kalan şoförler için bir mekanizma kurulması gerektiğini savundu. Canikli, bir grup gazeteciye servislerle ilgili şunları söyledi:

KİMSE RAHATSIZ OLMAZ

"Yerüstüyle, yeraltıyla tüm imkanlar sağlanınca insanların buraya yönlendirilmesi gerekiyor. Tümünün servislerini oraya yönlendirmesi gerekiyor. Öğrenci servisleri buna dahil değil. Dünyada da böyle, zengin insanlar dahi metroyu kullanıyor ama öğrenciler servisle naklediliyor. Üniversite servisleri de yönlendiriliyor. Kararda servisçileri rahatsız edecek bir şey yok. Kimseyi rahatsız etmeyecek zaman diliminde uygulamaya konulacağı için bir sorun olmaz. Başka türlü olmaz. Şu andaki görüntü modern değil, hem maliyeti arttırıyor hem trafiği yoğunlaştırıyor. Dağınık bir görüntü var. Bunun esas nedeni yeteri kadar alternatif model olmamasından kaynaklanıyor.

BIÇAK GİBİ KESİLMEZ

Bir anda bıçak gibi kesilecek bir şey değil kademeli olarak yapılacak. İstanbul'da birçok alandan dolmuşlar kaldırıldı, bu süreç devam ediyor, dolmuşlar da kaldırılacak, zaman zaman ufak rahatsızlıklar olabilir. Bu biraz şuna benziyor. AVM'ler yerleşiyor, esnaf rahatsız oluyor ama bu bir dönüşüm, onları da sokağa atamazsınız mutlaka bir formül, model bulmanız gerekir. Yöneticilik bir tarafı yaparken diğer tarafı rahatsız etmek değil.

İŞSİZ UNUTULMAMALI

Her iki tarafı kombine edeceksiniz ona ilişkin modeller çalışılabilir, çalışılması da gerekir zaten. İşin bir de sosyal boyutu var. 100 dolmuş şoförü işsiz kalacaksa orada bir mekanizma kurulması gerekir. Modern yönetim ilkesi böyledir dengeli çalışmak gerekir, denklemin iki tarafında eşitliği bozmamak gerekir, bu dolmuş, halk otobüsü servisler için hepsi için geçerli. Burada mağdur edecek bir şey olmayacak. Toplam otobüs talebi ihtiyacı değişmez başka alanlara kayar. Firmaların üretimini başka yere kaydıracak bir durum görmüyoruz. Dönüşüm bir anda olacak gibi algılanıyor ama dönüşüm 4-5 yıllık döneme yayılacak. O altyapıyı sunduktan sonra gerçekleşebilir.

POLİSİYEYLE OLMAZ

Polisiye tedbirlerle olmaz. Dünya çok uzun yıllar önce makul maliyetlerle bunları sonuçlandırdı. Biz şehir kurulduktan sonra yapmaya çalışıyoruz. Geriden izliyoruz ama yapacak bir şey yok. Bugün Londra, Paris, Moskova böyle bir şey yapmaya kalkışsa, metroyu bugün yapmaya kalksa muhtemelen yapamazlar. Moskova metrosu yapılırken binlerce insanın ölümünden bahsediliyor. Ama bizim metromuz daha demokratik."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri