Bakan'a göçük tepkisi: Hani 3 günde çıkarıyordunuz?

Şili'de meydana gelen maden kazasında göçük altında kalanlar için "Böyle bir kaza bizde olsaydı, madencilerimizi 3 günde çıkarırdık. Biz çok daha iyiyiz" diyen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e sendikalardan tepki yağdı. Kahramanmaraş'ta 5

Bakan Dinçer daha önce Zonguldak'ta yaşanan grizu faciasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Zonguldak'ta grizu patlaması ile kazaya uğradık. Şili'de ise göçük oldu. Şayet Zonguldak'da grizu patlaması yerine, göçük olsaydı, işçilerimizden hayatını kaybeden olmayacaktı ve sadece 3 günde çıkaracaktık" demişti.

10 Şubat Perşembe günü Kahramanmaraş Afşin-Elbistan B Termik Santrali için kömür üretimi yapılan bölgede meydana gelen göçük olayında 1 kişi hayatını kaybetti ve 9 kişide toprak altında mahsur kaldı. Göçük olayının üstünden 5 gün geçmesine rağmen toprak altında mahsur kalan 9 işçinin hala çıkarılmamış olması işçi ve memur temsilcilerini kızdırdı. Konuyu değerlendiren Konfederasyon Başkanları, "3 gün de geçti 5 gün de neden işçiler hala toprak altından çıkarılamadı" diye sordu.

KESK Başkanı Döndü Taka Çınar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın çalıma hayatı ve çalışma koşullarına ilişkin, insanların hangi şartlarda çalıştığına ilişkin eksik bilgi sahibi ya da "bilgisiz" olduğunu savunan Çınar, "Türkiye iş sağlığı ve güvenliği bakımından çok kötü durumda. Bakan hayal dünyasında yaşıyor herhalde. '3 günde göçük altında kalanları çıkarırız' diyordu. Hani ne oldu göçüğün üzerinden kaç gün geçti. Bir de önemli olan işçilerin 3 günde ya da 5 günde çıkarılması değil, sağ salim toprak altından çıkarılmalıdır. Ama biz de bir göçük olayının üstünden 2 gün geçtikten sonra işçilerin canlı olarak çıkarılması pek görülmemiştir" dedi.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın diğer ülkelerde yaşanan halk isyanlarını değerlendirirken yaşananlara yönetimlerin kulak vermelerini istediklerini ifade eden Çınar, "Çalışma Bakanı da aynı şekilde diğer ülkelerde çalışma hayatını ilgilendiren bir olay olduğunda, üzerine vazifeymiş gibi açıklamalarda bulunuyor. 'Biz daha iyiyiz, biz de olsa 3 günde çıkarırız' diyor. Ama gelin görün ki hiçbir şey Bakan'ın veya Başbakan ile Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi ülkemizde uygulanmıyor" şeklinde konuştu.

DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, Türkiye'de insan hayatının çok ucuz olduğunu ifade ederek, "İşçiler 3 kuruş kazanmak için canlarından oluyor. Türkiye'de iş güvenliğinden bahsetmek söz konusu değil. Çalışma Bakanı lafa gelince, diğer ülkelerden iş sağlığı ve güvenliği bakımından daha iyi durumda olduğumuzu iddia ediyor. Ama ülkemizde hiçbir şey Bakan'ın dediği gibi hayata geçirilmiyor" dedi.

Göçük altında kalan işçilerin günler geçmesine rağmen çıkarılmamasına ilişkin değerlendirmede bulunan Beko, "İşçiler umarız sağ çıkarılır. Ama bu olayla yine gördük ki işyerlerinde iş güvenliği için gerekli önlemler hala alınabilmiş değil. Bakanlığın biran evvel çalışma şartlarının iyileştirilmesi için harekete geçmesi lazım" diye konuştu

cumhuriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri