Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitimcilere yönelik şiddete karşı alınması gereken tedbirler, 3600 ek gösterge ve vizyon belgesinde yer alan taahhütlerle ilgili gelişmeler ele alındı.
Meslek kanunu için daha fazla beklenmemelidir
Ali Yalçın, öğretmenliği hak ettiği noktaya taşıyacak ve kariyer mesleği hâline getirecek, mesleki özerklik sağlayacak, öğretmenlerin özlük haklarını artıracak nitelikte bir meslek kanununun çıkarılmasının zamanının geldiğini hatta geçtiğini ifade ederek, bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Şiddete karşı caydırıcı nitelikte yasal düzenleme için inisiyatif alınmalıdır
Yalçın, eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı nitelikte bir yasal düzenleme için Bakanlığın inisiyatif alması gerektiğini, bu sorunun, gündemde olan meslek kanunu çerçevesinde çözülebileceğini, sağlık çalışanları için yapılan düzenlemenin emsal alınabileceğini ve farklı bakanlıklarla iş birliğine gidilerek çözüme dair başlatılan çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması gerektiği kaydetti.
3600 ek gösterge konusunda icraat bekliyoruz
3600 ek gösterge konusunun da ele alındığı görüşmede, verilen sözün üzerinden uzun bir zaman geçmesine, Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planı’nda ve Bakanlığın vizyon belgesinde de yer almasına rağmen hâlâ somut bir adım atılmamış olmasının eğitimcileri huzursuz ettiğini, bu konuda artık icraat beklediklerini belirten Yalçın, Bakanlıkça siyasi irade nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını istedi.
İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde teşvikler verilmesi, okul yöneticiliğinin profesyonel hâle getirilmesi gibi konularda somut adım atılmalıdır
Bakanlığın, 2023 Eğitim Vizyonu ile eğitim çalışanlarının mesleki geleceğini ve kariyer hedeflerini şekillendirmek noktasında olumlu bir adım attığını hatırlatan Yalçın, vizyon belgesinde yer alan ‘istihdamda güçlük çekilen bölgelerde görev yapan öğretmenlere teşvikler verilmesi, okul yöneticiliğinin profesyonel hâle getirilmesi’ gibi konularda harekete geçilmesi beklentisini Bakan Selçuk’a iletti.
Deprem bölgesinde görev yapan eğitimcilerin çalışma şartlarını kolaylaştıran ilave tedbirler alınmalıdır
Yalçın, 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem sonucunda, depremden etkilenen bölgelerdeki kamu görevlilerine ilave ödeme yapılmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, depremden etkilenen Elazığ ili merkez ilçesi ile Malatya ili Kale ilçesinin zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini, bu yönde bölgeden yoğun talebin olduğunu ifade etti.