Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yapılan zammın Türkiye'nin dışında gelişen olaylarla ilgili olduğunu söyledi. Yıldız, "Yine İsrail-İran gerginliğinin bedelini ödüyoruz" dedi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğalgaza yapılan son zamlarla ilgili olarak Türkiye'nin dışında bölgede yaşanan gerginliklerin etkili olduğunu belirtti. Yıldız, zam yapmayı ne hükümetin ne de kendisinin isteyeceğini ifade etti. Doğalgaza zammın zorunluluktan kaynaklandığını, yurtdışında ham petrol fiyatlarının artması ve dövizdeki yükselme nedeniyle maliyetlerin yükseldiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden farklı olarak dövizle aldığı enerjiyi TL cinsinden sattığına işaret ederek aradaki farkın maliyetlere yansıdığını söyledi.
NEDEN İSTİKRARSIZLIK
Yıldız, fiyat artışında Türkiye'nin dışında yaşanan olayların etkisinin yoğun olduğuna dikkat çekerek, "Bizim dışımızda Kuzey Afrika'da, Suriye'de, yine İsrailİran gerginliğinin oluşturduğu siyasi istikrarsızlığın bedelini enerji sektörü olarak ödüyoruz" şeklinde konuştu. Ham petrol fiyatlarındaki yükselmenin doğalgaz fiyatlarını etkilediğini yineleyen Yıldız, değişimlerin talepteki düşüş, arzın yetersizliği veya talebin yükselmesinden dolayı değil, yalnızca Türkiye dışında oluşan siyasi istikrarsızlıklardan kaynaklandığını ifade etti. Tüm bunlardan dolayı açıklamalarında 'Dünyanın yükünü çekiyoruz' ifadesini kullandığını vurgulayan Bakan Yıldız, "Ne yazık ki bu zam yapılmak durumunda kalınmıştır" şeklinde konuştu.
YATAĞAN TEMİZ
Bakan Yıldız, Yatağan Termik Santrali'nde yerli kömür kullanıldığı ve bu nedenle çevrede kanser vakalarının arttığı yönündeki iddialara ilişkin de "2006'dan bu tarafa Yatağan'daki baca gazı analizleriyle beraber, çevreye zarar verecek oranlar tespit edilmemiştir. Sağlık Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamadaoradaki kanser oranlarının, ülkemizdeki ortamalanın üstünde olmadığından bahsedildi" açıklamasını yaptı. Yatağan'da çevreye zararlı üretimin yapılmaması konusunda bizzat talimat verdiğini kaydeden Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçtiğimiz dönemlerde orada yaptığımız kontrol ve gözlemler sonucunda, 210 megavatlık bir santralin zaman zaman 160 megavatta çalıştığını gördük. Çevreyi kirletmemek adına üretimi düşürdüklerini söylediler. Bu kadar hassas davrandığımız bir konuda, böyle bir ithamın yapılması doğru değil." Kamunun verimsiz çalışan birimlerinin rehabilite edilmesiyle alakalı çalışmaların devam ettiğine değinen Yıldız, Yatağan'da yerli kömür kullanıldığını ancak bunun çevreye duyarlı olunarak yapıldığını kaydetti. Yıldız, "Biz bunu çevreye duyarlı olarak kullanıyoruz. Yerli kömür kullanmayacağım da ithal kömür mü kullanacağım?" diye konuştu.
11.5 MİLYAR TONLUK LİNYİT VAR
Yerli kömürle ilgili çevreci yaklaşımları olduğunu kaydeden Yıldız, 2023'e kadar yaklaşık 17-18 bin megavatlık yerli kömürden elektrik santralleri yapmayı planladıklarını söyledi. Yerli kömürü Türkiye ekonomisine kazandırmayı hedeflediklerini belirten Yıldız, "11.5 milyar tonluk düşük kalorili linyit rezervi tespit edildi. Bunları da inşallah ekonomiye kazandıracağız" diye konuştu.
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2012/04/02/israiliran-gerginliginin-bedelini-oduyoruz