Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, NTV'de eğitim sistemine yönelik açıklamalarda bulundu.
6. 7. ve 8. sınıf not ortalamasını alıyordu. Ama bazı okullar notları şişiriyordu. Bunun önüne geçebilmek için soruları merkezden hazırlayalım dedik. Bu suçlamadan kurtulalım diye. Böylece TEOG birincisi Çemişgezek'ti Mahir Robert'te okuyor.
Mahir gibi çocuklar nasıl Robert'te gidecek?
11 bin 57 adet okul var. Alternatifleri çalıştık.
Her lisenin kendi sınavını yapması. Okullardaki öğretmenler sınav sorularını kendisi yapacak. Diyelim ki Kabataş. Asıl ve yedek liste açıklayacak. bu olabilir. Ama bunun sakıncası var. Sınav takvimleri çakışacak. Çok fazla soru hazırlanacağı için çok fazla hata olacak. Bir de veli göç ettiğinde, öğrenci ne yapacak?
Okuldaki her dersten 3 sınav yapıyor. Bu sınavların objektifliğini sağlamak lazım, onun için soru bankası lazım. Soru bankası test olmasın. Öğrenciler kursa yönlendiriliyor ve dönmüyor, tek kelime ile cevap veriyor. Biz ilk defa bu yıl sosyal faaliyetleri kayıt altına alacağız.
Dünyada sınav olmayan bir sistem yok. Seviyeyi ancak sınavla ölçebiliriz. Biz öğretmeden,
her 5, 6, 7 ve 8. sınıfın ortalamaları eklenecek. Başbakan da söylemişti. Bu konu Bakanlar Kurulunda tartışılacak. Oranlar konusu. Hangi sınıf, hangi oranda eklenecek. Ankara Fen lisesi diyecek ki, notu 95 ve üzeri olanlar bize başvurabilir. Dolaysıyla bu şekilde de öğrenci alınabilir. Sorular merkezi hazırlanacak. Sınav mezuniyet için hazırlanacak. Yazıların yerine geçecek. Tüm ülkede uygulanacak. Bu da bir alternatif.
Bir diğer alternatif. En iyi okul, eve en yakıl okuldur. Bunu yapabilmek için okulların kalitesini artırmalıyız. Anadolu lisesine bu nedenle geçtik. Başarı notu belirli bir seviyenin altında olanları mahallesindeki okula yönlendireceğiz.
Şuan için Fe liseler, ortaokuldaki öğrencilerin yüzde 5'i oranında öğrenci alıyor. İlkokul 3 ve 4. sınıfta Türkçe ve Matematikte ilave ders vereceğiz. Niçin yapıyoruz. Ders açığı olanların derslerini kapatmak istiyoruz.
Şimdi bir diğer alternatif, herkesi sınava almayız yüzde 5'lik başarılı bir öğrenci kitlesini sınava alırız. Yani 1 milyon 200 bin öğrenci değil 120 bin öğrencinin yarışacağı sınav...
3 alternatifimiz var. Ama bunların hiçbirinde test yok. Açık uçlu soru olacak. İnşallah bu üç alternatif üzerinde çalıştık. Bakanlar Kurulunda çalışacağız. Kamuoyuna duyurabilirseniz denirse açıklayacağız.