Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bakanlık üst düzey bürokratları ve 81 ilin millî eğitim müdürleriyle bilgilendirme ve istişare toplantısında bir araya geldi.
Eğitimde büyük başarılara imza atıldı
Başkent Öğretmenevi’nde yapılan toplantıda il millî eğitim müdürlerine hitap eden Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, sağlıkta, ulaşımda ve diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de çok büyük başarılara imza atıldığını vurgulayarak, “Kesinlikle inanarak söylüyorum ki diğer alanlarda yapılan hizmetlerin toplamı kadar eğitimde hizmet yapıldı. Ancak yapmamız gereken daha çok şey var.” dedi.
Bütün kötülüklerin kaynağında cehaletin yattığını ifade eden Bakan Yılmaz, “Her ne sorun varsa çözüm eğitimdedir. Cehalet varsa çözüm eğitimde, yoksulluk varsa, terör varsa çözüm eğitimdedir. Irkçılık da cehaletten kaynaklanıyor, kavga da cehaletten kaynaklanıyor. Ama cehaleti gidermenin yolu eğitimdir. Yoksulluğu da gidermenin yolu eğitimden geçiyor.” diye konuştu.
Türkiye’de 2002 yılından bu yana eğitimde büyük başarılara imza atıldığını kaydeden Bakan Yılmaz şunları söyledi: “Bakın Türkiye’de 2002 yılında üniversite sayısı 76 idi. Şimdi toplam sayı 193 oldu. İlave üniversiteler de kurulacak daha. Türkiye’de 80 yılda 76 üniversite yapıldı. 14 yıllık dönemde üniversite sayısı 193’e yükseldi. Sadece üniversite sayısının artmış olması bile bu alanda eğitime yapılan katkıları göstermektedir. Yeter mi yetmez tabi.”
Ders kitaplarının ücretsiz olarak öğrencilere dağıtıldığını vurgulayan Bakan Yılmaz, geçmişte ders kitabı almak için kırtasiye kırtasiye dolaştıklarını, buna rağmen ders kitaplarını temin edemediklerini anımsattı.
Ülkenin dört bir yanında eğitimde fırsat eşitliği
Bakan Yılmaz, eğitimde fırsat eşitliğinin ülkenin her tarafında sağlandığına dikkat çekerek, Van, Muş, Şırnak, Tunceli gibi iller başta olmak üzere Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılan merkezi sınavlarda ülkenin dört bir yanında öğrencilerin tam puan aldıklarını söyledi.
TEOG’da başarı gösteren öğrenci ve onları yetiştiren öğretmenleri tebrik ettiğini ifade eden Bakan Yılmaz şunları söyledi: İlkokul, ortaokul ve lisede böyle öğrenciler görüyorsanız, böyle bir gençlik görüyorsanız Türkiye’nin geleceğinden kaygı duymaya gerek yoktur. Türkiye’nin yarını parlaktır. Aydınlık Türkiye bizi beklemektedir.”
TEOG’da başarı gösteren öğrencilerden hiç birinin dershaneye gitmediğini, bu öğrencilerin sadece okulun vermiş olduğu ilave kursları alarak bu başarıları elde ettiklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu başarının sadece bir yöreye özgü olmadığını, bunun tesadüf olmadığını, Türkiye’nin dört bir yanında fırsat eşitliği sağladığımızı görüyorum. Bu durumdan çok memnunum.”
Eğitimde kaliteyi daha da arttırmak için çalışacaklarını ifade eden Bakan Yılmaz, öğretmen ve öğrencilerin bilgiye erişimlerini eğitimde kullanılan teknolojiyle sağlandığını dile getirdi. Çağdaş uygarlık seviyesine çağın kullandığı metotlarla ulaşılabileceğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Önümüzdeki dönemde inşallah bu ikili eğitimi ortadan kaldıracağız. Çocuklarımıza daha nitelikli bir eğitim vereceğiz. Türkiye’nin 2023 hedefleri var. İnanırsak hedeflerimize ulaşırız. Bunu yolu da eğitimi kaliteli yapmaktan geçer. Yüksek katma değerli ürünler üretmeliyiz. Öğrenmeyi öğreten evrensel değerlere açık projeler üreteceğiz. Yerel değerleri özümseyeceğiz. Değerlerimizle gurur duymayı öğreteceğiz. Öğretmen akademisini kuracağız. Yapacak çok şeyimiz var.” diye konuştu.