Bakan, uyanık otomotivcileri uyardı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, otomobil fiyatlarında ÖTV indiriminin ardından vatandaşların kendisini aradığını belirterek, “(Gittik otomobil bulamadık, gittik kapora istendi, bulamadık). Bu tür şeyler...

Vatandaşın niyeti almak, sizin de satmak. Bu konuda vatandaştan gelen bu şeylere mutlaka kulak çevirmeniz gerekiyor” dedi. Çağlayan, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) 35. Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, otomotiv sektörünün Türkiye için önemine işaret ederek, “Otomotivin alnımızı açık eden, yüzümüzü ağartan sektör olması benim için önemli” dedi.
Otomotiv sektörünün dışarıdaki yangından dolayı ciddi anlamda etkilendiğini dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin ortaya çıkarmadığı bir krizle karşı karşıya olduklarını hatırlattı.

Bu krizi en az hasarla atlatmak için yoğun şekilde çalıştıklarını vurgulayan Çağlayan, otomotiv sektörüne özel sektör strateji belgesi hazırlandığını anımsatarak, “Bizim derdimiz sektörün bugününü kurtarmak değil, kısa, orta ve uzun vadedeki durumunu da düşünüyoruz. Sektörün 2012 yılı hedeflerine ulaşacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu. Otomotiv sektöründe krizle birlikte ciddi bir beklenti oluştuğunu dile getiren Çağlayan, yapılan ÖTV indirimiyle birlikte Türkiye'de psikolojik havanın değiştiğini, bu uygulamanın otoparkçıdan araba yıkayıcısına kadar sirayet edecek, katma değeri yüksek olan bir uygulama olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, “15 Haziran'a kadar ne yapıyorsan yap. Bu tarih kesin ve son tarihtir. Uygulamanın uzatılması da söz konusu olmayacaktır. Bunun iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Zafer Çağlayan, dün akşam bir vatandaştan “Sayın bakanım, ben araba bulamıyorum) şeklinde telefon aldığını belirterek, şunları kaydetti:

“Bana markasını da söyledi. Bakandan torpil istedi. Şimdi bir taraftan seviniyorum, bir taraftan üzülüyorum. Bir taraftan çok satıyor diye düşünüyorum diğer taraftan da niye Bakana kadar sirayet ediyor diye düşünüyorum. Bizim milletimiz her şeyi son gün yapar. Bunda da benzer şeyler yaşanacak ancak, vatandaşın psikolojik beklentisini de sizler yönetmek zorundasınız. Birincisi, 'gittik otomobil bulamadık', 'gittik kapora istendi, bulamadık', bu tür şeyler... Vatandaşın niyeti almak, sizin de satmak. Bu konuda vatandaştan gelen bu şeylere mutlaka kulak çevirmeniz gerekiyor. Hatta bazı söylenen şeyler de, sektörün bir kısmı ÖTV indirimini fiyatlarına yansıtmak istemiyor... Ortada kanun var. Stok maliyetinin ne olduğunu bilen biriyim.”

BANKALARA UYARI


Bakan Çağlayan, Merkez Bankasının çok akıllı işler yapmaya başladığını dile getirerek, yapılan faiz indirimlerine işaret etti. Çağlayan, burada bankalara bir uyarısının olacağını kaydederek, “Bankalar ne hikmetse bu faiz indirimini yapıyor, ama nerede yapıyor? Sadece mevduat faiz indiriminde yapıyor. Gözünü seveyim, mübarek banka, değerli kardeşlerim, bunu tüketici kredilerine, bireysel kredilere yansıtacaksın. Bu faizlerin inmesinin amacı tüketimin ateşlenmesi” şeklinde konuştu. Otomotiv sektörünün yeni teşvik sisteminden hak ettiği şekilde faydalanacağını dile getiren Çağlayan, “Kim ne derse desin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olarak bizim yeni teşvik sistemimizde otomotiv sektörü, ana sanayi de yan sanayi de hak ettiği desteği alacaktır” dedi.

Bankalara bir uyarısının daha bulunduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

“Yönetmelik hazırladık Başbakanlığa gönderdik. Yarın itibariyle Resmi Gazetede yayımlanacak. Bankalarımızın yaptığı reklamlarda kredi faizinde... Tüketici bankaya gittiği zaman karşısına çok daha yüksek maliyetler çıkarılıyor.

Yarın sabah bu yönetmelikle birlikte artık bu iş disiplin altına alınıyor.”

haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri