MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan aile, öğretmen, öğrenci bilgilendirme kılavuzları 81 il millî eğitim müdürlüğüne gönderildi. Kılavuz 14 Nisan tarihinden itibarenhttp://www.meb.gov.tr adresinden de yayımlanacak.
Kılavuzda, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın veliler, öğrenciler ve öğretmenlere tavsiyeleri de yer aldı.
TEOG ve diğer sınavlara hazırlık sürecindeki öğrencilere, velilere ve öğretmenlere Bakanlık tarafından yeni hazırlanan "Bilgilendirme Kılavuzu"nu incelemelerini tavsiye eden Bakan Avcı, öğrencilere yönelik yazısında, sınavlara hazırlanan öğrencilerin desteklenmesi, sınav başarılarının artırılmasına yönelik rehberlik hizmetleri kapsamında MEB tarafından öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik çok sayıda çalışma gerçekleştirildiğini anlattı.
Sınavlarda başarıyı sağlayan birden fazla faktör bulunduğuna vurgu yapan Bakan Avcı, "Sizlerin sınavlara akademik olarak hazır olmanız kadar psikolojik olarak da kendinizi sınava hazır hissetmeniz, sınavlarda başarıyı yakalayabilmeniz için önemli bir koşuldur" ifadesine yer verdi.
Kılavuzun, derslerine yeterince çalışmasına rağmen hedeflediği başarıya ulaşamadığını düşünen öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığını belirten Bakan Avcı, şu hususlara dikkati çekti: "Sizlerin özellikle desteğe ihtiyaç hissettiğiniz sınav sistemi, sınav kaygısı ve verimli ders çalışma yöntemleri konularında hazırlanan bu kılavuz, hayatta karşınıza çıkacak sınavlarda başarı sağlayarak mutlu birer birey olmanıza yardımcı olabilecek bir dizi çalışmayı içermektedir. Sizlerden gelecek öneriler ve katkılarla zenginleşeceğine inandığım bu kılavuzdan verimli bir şekilde faydalanmanızı umarım."
Kaygı duyan çocukların velilerine öneriler
Bakan Avcı, velilere yönelik yazısında ise okul rehberlik servislerine gelen çok sayıda öğrencinin sınavlara çalışmalarına rağmen sınav öncesinde ve esnasındaki kaygılarından dolayı başarılı bir sonuç alamadıklarını ifade ederek yardım istediklerini aktardı.
Kılavuzun, velilerin çocuklarına nasıl yardım edebileceğine dair önemli bir kaynak olduğuna işaret eden Bakan Avcı, kılavuzun ailelerden katkı ve önerilerle daha da zenginleşeceğini belirtti.
Rehberlik hizmetlerinin verimliliği artırılacak
Bakan Avcı, öğretmenlere yönelik yazısında da kılavuza ek olarak yapılacak eğitimlerle, öğrencileri ve velileri sınav süreçlerine ilişkin bilgilendirmenin amaçlandığını ifade etti.
Kılavuzda, sınav öncesi ve sonrası öğrencilere desteğin, verimli ders çalışma, sınav kaygısıyla baş etme yolları, tercih danışmanlığı, ailenin çocuğa yaklaşımı, aileler tarafından sınavlara yüklenen anlam, ebeveyn tutumları, öğretmenlerin ortak sınavlarda rolleri, öğrencilere yaklaşımları, sınav süresince yapılması gerekenler gibi konularda bilgilendirme yapıldığını aktaran Avcı, böylece rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin verimliliğinin artırılmasının amaçlandığını kaydetti.
Kılavuzda neler var?
Aile kılavuzunda, anne babalara, çocuklarının sınav kaygısının günlük yaşantısını olumsuz etkilemesi ve günlük yaşam etkinliklerini yerine getirmesine engel olması hâlinde okulun rehberlik öğretmeninden destek almaları uyarısı yapıldı.
Çocukların kaygılarının azalmasına yardımcı olmak için istek ve ilgileri doğrultusunda satranç, tenis, sinema, resim, tiyatro ve enstrüman çalmak gibi çeşitli faaliyetlere yönlendirilebileceği ifade edildi.
Öğrenci bilgilendirme kılavuzunda ise öğrencilere zaman yönetimi konusunda şu önerilerde bulunuldu:
"Çalışırken telefon, televizyon, bilgisayar gibi dış etkenlere kapalı olduğumuz belirli bir zaman dilimi ayıralım. Göreceğiz ki bu zaman diliminde kesintiye uğramadan yapabileceğimiz çok şey olacak.
Yinelemek durumunda olduğumuz etkinliklerimiz için önceden belirlediğimiz zamanları kullanalım. Örneğin alışveriş yapılacaksa alışveriş merkezlerinin daha boş bir saatini tercih edelim.
Farklı uyaranların ilgimizi dağıtmaması için masamızda sadece çalışacağımız derse ait araç gereçler olmalıdır.
Hızlı okumayı öğrenelim.
İlgilenme isteğimizin azalmaması için öncelik taşıyan ödev ve projelerimizi ertelemeyelim.
Her bitirdiğimiz çalışmanın üstünü çizelim. Yapmayı tasarladıklarımız bitince kendimizi ödüllendirelim. Bitmediyse kendimize bir not yazalım ve uygun zamanda bu çalışmayı da bitirelim.
En azından bir adım atalım. Bir kez başlayınca yol almak daha kolay olur. ‘Başlamak bitirmenin yarısıdır.’
Motivasyonumuzu düşürmememiz için programımızda yapabileceğimizden fazla etkinlik sıralamayalım.
Yatmadan önce bir sonraki gün için neler yapacağımızı tasarlayalım.
Hatırlamamızı kolaylaştırmak için not kağıtları, renkli kalemler kullanarak konuyu görsel olarak çekici ve eğlenceli hale getirelim.”
Bakanlık tarafından hazırlanan kılavuzda, öğretmenlere sınav esnasında neleri yapıp neleri yapmamaları konusunda da bilgiler yer alıyor.
Sınavda öğrencilerin dikkatini dağıtabilecek konulara hassasiyet gösterilmesi
Öğretmenlerin sınav sırasında diğer gözetmen arkadaşıyla fısıldaşma dahil ses çıkarmamaya ve farklı şeylerle uğraşmamaya dikkat etmeleri gerektiğine vurgu yapılan kılavuzda, sınav sırasında öğrencilerle sınav soruları hakkında her türlü diyalogdan kaçınılması gerektiğine işaret edildi.
Öğretmenlerden sınav sırasında öğrencilerin dikkatlerinin dağılmaması için ses çıkaran ayakkabı ve takılar, ağır kokulu parfümleri kullanmamaları istenirken, şu hususlara dikkat çekildi:
"Öğrencilerin değerlendirilmelerinin objektif bir biçimde yapılabilmesi için sınav esnasında adil davranalım. Aynı durumda çocuğumuz, yakınımız, kardeşimiz olabilme ihtimalini göz önünde bulunduralım. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika ve son 5 dakika süresince öğrencilerin sınıflarından çıkmasının yasak olduğu, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavı tamamlayan öğrencinin sınıftan çıkabileceğini hatırlatalım. Sınav başlamadan 1 saat önce sınav yerinde hazır bulunalım."
Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce TEOG öncesi ve sonrasında öğrencilere ve ailelere rehberlik hizmetlerinin etkin sunulması amacıyla 23-25 Şubat 2015´te Ankara’da düzenlenen çalıştayla, her ilden eğiticiler yetiştirildi. Yetiştirilen eğiticiler de ülke genelinde 10 binden fazla rehberlik öğretmenine eğitim verdi. Rehber öğretmenleri aracılığıyla, öğrencileri ve velileri sınav süreçlerine ilişkin bilgilendirme, verimli ders çalışma, sınav kaygısı ile baş etme yolları, tercih danışmanlığı, ailenin çocuğa yaklaşımı, aileler tarafından sınavlara yüklenen anlam, ebeveyn tutumları, öğretmenlerin ortak sınavlardaki rolleri, öğrencilere yaklaşımları, sınav süresince yapılması gerekenler gibi konularda bilgilendirme yapıldı.
meb.gov.tr