MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Mersin gezisi dönüşünde bazı gazetecilerle sohbetinde önemli açıklamalarda bulundu.
Bahçeli'nin açıklamalarından satır başları şöyle:
HİÇBİRİ DOĞRU DEĞİL: (İttifak görüşmelerinden baraj, tek mühür, beşli daraltılmış bölge bilgileri yansıdı, doğru mu?) Kesin söylüyorum şu ana kadar hiçbiri doğru değil. Herkes farklı farklı yorumlar üretiyor ama hiçbirisi doğru değil.
ZORLAMA: (Yerel seçimlerde ittifak olur mu?) Şu anda gündemde yok. Ve partiler arasında bu manada bir görüşme isteği de henüz oluşmamış vaziyette. Şahsi kanaatimi sorarsanız yerel yönetimde ittifak çok zorlama olur. Çünkü aslında var. Yani bir (parti) aday çıkardığı vakit o adayı seçtirebilmek için o ilçede kendine göre bir ittifakarayışına giriyor. Belediye meclis üyeliklerini paylaştırıyor. Aileleri, köylüleri, mahalleleri dikkate alıyor ve bir yapı oluşturuyor. Sonra milletin huzurunda diyor ki: 'Ben 15 belediye meclis üyesiyle şu şekilde seçime katılacağım'. Bunların içinde belediye başkan adayının mensup olduğu partinin dışında aile fertleri varsa onlar da 'Bu seçimde amca çocuğumuz aday oldu, dayım aday' diyor ve başka partideki mensubiyetini öteliyor. 'Bu seçim mahalli idareler seçimidir, amcamın oğluna verdim oyu' diyor. Yani, 'şu partiye oyumu verdim' demiyor.
ŞUBAT İÇİNDE OLABİLİR: (Seçim barajında gelişme sağlandı mı? İttifaka SP ve BBP katılabilir mi? Paket Şubat içinde Meclis'e sunulabilir mi?) Bize intikal eden bir şey yok. Komisyondaki arkadaşlarımız konuşuyorlar. Bize henüz komisyon çalışmalarında uzlaşılan metinler paketi ulaşmış değil. Bize geldikten sonra inceleriz. Yetkili organlarımızda değerlendirilir, ittifak yapılabilecek partiler varsa onların yetkilileriyle görüşülür ve ondan sonra bir karara varılırsa varılan karar nettir. Düzenlemelerin gelmesi lazım, şubat ayı içinde de olabilir. Zaten her hafta iki defa görüşüyorlar.
İTTİFAKIN OY POTANSİYELİ: (İttifakın oy potansiyeli nasıl olur?) Onu kestirmek, 'İttifakla ilgili şu kadar oy alınır' demek geçmiş dönemlerdeki seçimlerde rakamların toplanmasını ilişkin bir değerlendirme olur. Onu da veri kabul etmek doğru değil. Mesela şu eli sallıyorsunuz hiç ses yok. İttifak olursa ses gelir. Bizde anket geleneği yok. Televizyonlarda her gün dinliyoruz zaten.
KOLUNDAKİ SEPETTELER: Bizde, hareketimizin tabii süzgeci yanlışlıkların hepsini ortadan kaldırdı. Farklılıklarda ısrar edenleri bir sepete koydu, onu da bir hanımefendinin (Meral Akşener) koluna taktı, "Türkiye'yi gezin" dedi. Geziyorlar onlar. Bizim için kongrede böyle bir sıkıntı gözükmüyor. Ama onları hareketlendiren onlara salon tahsisi yapan, basın yoluyla destek verenler... Şimdi aynı şey CHP'de yaşanıyor. Bakalım onlar ne yapacaklar.
YÜZDE 12 OY GELMİŞ: (Siz daha önce Ak Parti içinde yüzde 12'lik bir oyunuz olduğunu söylüyordunuz. İttifakla birlikte bu oy size geri gelebilir mi?) Gelmiş. Mersin'de, Adana'da, Osmaniye'de gördünüz. Geliyorlar.
'CHP kongresi mahkemeye gidebilir'
CHP KURULTAYI: Etme bulma dünyası oluyor evet. İçlerinde adaylarda da, partinin yönetiminde de, hiç ilgisi olmayan kişilerin MHP ile ilgilenmeleri var. Özellikle Halk TV'deki yönetim. Akşam CHP kurultayını Halk TV'den takip ediyorum. Şaban Sevinç galiba, genel yayın yönetmeni... MHP ile söze başladı. Bizim kurultayımız değil, bizim kurultayla bir ilgimiz yok. Kurultaya herhangi bir gözlemci de göndermemişiz. 48 oyun başkanlık divanıyla ilgili bir tartışmayı başlatmış olmasının izahını MHP ile niye yapıyorsun Şaban Sevinç Bey. 'Türkiye'de çift adaylı seçim sadece ve sadece CHP'de oldu' diyor. Bizim altı adaylı, dört adaylı, iki adaylı seçimlerin hepsini unutmuş. Güya demokrasi bizde yok. Ayrıca olağanüstü kongre talepleri orada da doğacaktır. O kongreyle ilgili sonuçlar tartışılacaktır. Belki 48 oyun rengiyle ilgili bir kararsızlık olursa mahkemeye gidilecektir. MHP ile uğraşanların unsurları, şimdi kendileri yaşamaya başladı.
Bahçeli'ye rakip çıkar mı?
MHP KURULTAYI: (18 Mart'ta size karşı başka bir aday çıkabilir mi?) Kongre amacına uygun olarak yapılır. Amacına uygun olarak organlar seçilir, görevlendirmeler yapılır. Bu görevlendirmeler yarışlı olur yarışsız olur ama olur. Önemli olan; 2019'daki siyasal gelişmeler, terör, uluslararası ilişkilerdeki farklılıklar ve çevredeki tartışmaları göz önüne aldığımız vakit MHP'nin bugüne kadar takip etmiş olduğu soğukkanlı, sabırlı, ülkesever yaklaşımla ortaya koyduğu duruşu kongrede şekillendirmesidir. Başka partilere özenerek, 'herkes yarışıyor biz de yarışalım' diye durup dururken biz de yarışalım diye bir yarışın içine girmeye gerek var mı? Olursa da zaten bizim camiada zaten yarış dışı kalacak olanlar şimdi bir sepetin içinde bir yerdeler. Kalanların da hakkıdır.
'Kapı açık'
AYRILANLARA ÇAĞRI: MHP'yi ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlere alet olan, sebep olan kişilerin geri dönüşü olmaz. Ancak onların aldatmış olduğu ama olaylar içinde gelişmeleri fark edip, 'Ben bir yanlışa sürükleniyordum. Bundan kurtulmalıyım' diyerek MHP'ye gelenlere kapımız açıktır.
'Şehidin vasiyetini açmaya gideriz'
Şehidin Telafer'de okul vasiyeti: 4 bin 500 metrekarelik, okul yapımına uygun alan bulundu. O alana okul yapımıyla ilgili onay alındı. Şimdi alanın krokisini de dikkate alarak Türkiye'de, uygun bir okul nasıl olur o planı hazırlatacağız. Sonra başlatacağız. Kısa zamanda da tamamlarız. (Açılışa gider miyiz?) Nasip olursa.
Münbiç'e girmek yeni denge kurar'
MÜNBİÇ OPERASYONU: (Türk ordusunun Membic'e girmesinin sonucu ne olabilir?) Türk ordusunun girmesi bütün dengeleri bozar, yeni bir denge kurar. O dengenin de esasları, sac ayakları Suriye'nin toprak bütünlüğü, istikrarıdır. Afrin'in sonucu alınmalıdır. Coğrafya dersine alışmış bazı tartışmacılar her gün televizyonlarda harita üzerinde çalışıyorlar, biz de oradan öğreniyoruz. Afrin'in nerede olduğunu yeni yeni bilenler var.
'Bizde geri adım olmaz'
DÖNÜŞ OLMAZ: (Türkiye'de ABD'yi sahada hedef alabilir mi?) ABD'nin YPG/PYD'yi silahlandırma gibi yaklaşımlardan vazgeçmesi lazım. Türkiye'nin hedef alıp almamasından önce Türkiye'nin kat ettiği mesafelerden dönüş olmaz. Geri adım olmaz bizde.
Önder Yılmaz MİLLİYET