Çiçeklerin açması, ot ve ağaç polenlerinin havaya karışmasıyla birçok kişide alerjik bulgular ortaya çıktığını belirten Aktaş, halk arasında "saman nezlesi" olarak bilinen alerjik nezleyle kendini belli ettiğini söyledi.
Burunda kaşıntı, su gibi akıntı, tıkanıklık, hapşırık, gözlerde sulanma ve kızarıklık, baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikâyetlerin alerjik nezlenin belirtileri olduğunu kaydeden Dr. Aktaş, "Bazı kişilerde sadece mevsime bağlı olabilirken bazılarında devamlı hale dönüşebilir.
Yani yaz, kış, bahar ayırmayan alerjik nezle türü de var. Buna birçok etken sebep olabilir. Kişinin neye karşı alerjisi olduğunu bazı tahlillerle belirlemek ve özellikle bulgular iyice ilerlemeden antialerjik tedaviye başlamak gerekir.
Bunun için antialerjik ilaçlar ve burun spreyleri kullanılır. Daha ileri alerji durumlarında, yani tedaviye direnç olduğunda immünolojik tedavi dediğimiz aşı yöntemine başvurulabilir.
Ayrıca devamlı alerjisi olan kişilerde bronşial astım riski de vardır." dedi. Alerjik nezlenin pamuk tozları ve ipliklere bağlı olabileceğini vurgulayan Uğur Aktaş, tekstil şehri Denizli'de de bu durumun sıklıkla görüldüğünü sözlerine ekledi.
haber 7