Bahar mevsiminde polen alerjisi hasta edebilir

Bahar mevsiminde polen alerjisi hasta edebilir

Çocuk Astım ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, polen mevsiminde ortaya çıkan hapşırma, nezle, burun tıkanması, burun kaşınması, burun kanaması ve boğazda gıcıklanma gibi belirtilerin önemli hastalıkların habercisi olabileceğini bildirdi.

Doç. Dr. Ahmet Akçay, yaptığı açıklamada, Gaziantep'te alerjik hastalıkların en sık sebebinin polen, küf ve hamam böceği alerjisi olduğunu belirterek, polen mevsiminde ortaya çıkan belirtilerin basite alınmamasını istedi. Aynı zamanda Çocuk Hastalıkları Uzmanı da olan Doç. Dr. Akçay, "Polen mevsiminde peş peşe hapşırma, nezle, burun tıkanması, burun kaşınması, sık burun tıkanması, sık burun kanaması, boğazda gıcıklanma oluyorsa alerjik nezlenin olduğunun habercisi oluyor. Polen mevsiminde gözlerde sulanma ve kaşınma oluyorsa bu da alerjik göz nezlesinin habercisidir. Sık öksürük, nefes sıkışması, akciğerlerde hırıltı oluyorsa bu da astımın habercisidir. Yani polen mevsiminde ortaya çıkan belirtiler basitmiş gibi görünse de önemli hastalıkların habercisi olabilir" dedi.

Polen alerjilerinin en sık alerjik nezle, astım ve göz nezlesine neden olduğunu kaydeden Akçay, "Bu sebepten dolayı bu hastalıkların belirtilerine dikkat etmek gereklidir. Peş peşe hapşırma, nezle, sık burun tıkanması, boğaz kaşıntısı, burun ve kulak kaşıntısı, sık burun kanaması alerjik nezlenin belirtileriyken sık öksürük, nefes sıkışması, koşunca öksürük, sigara ve parfümden öksürme gibi belirtiler de astımın belirtileridir. Bu mevsimde bu belirtileriniz varsa mutlaka polen alerjisi araştırılmalıdır. Ağaç polenler mart ayında başlayıp hazirana kadar sürerken çimen, ot ve çayır polenleri Nisan, Mayıs ve Haziran'da etkili oluyor. Yabani otlar ise temmuzda başlayıp eylüle kadar devam etmektedir. Bu aylarda polen alerjisi olan kişilerin korunması gereklidir" diye konuştu.

Doç. Dr. Akçay, polenlerden korunma yolları ile ilgili olarak şu tavsiyelerde bulundu:

"Öncelikle hangi polen alerji olduğu saptanmalı daha sonra polenlerden korunma yolları öğrenilmelidir. Ağaçların polenlerine alerjimiz varsa mart ayında tedbir almaya başlamalıyız. Ot ve çimen polenlerine alerjimiz varsa nisan, mayıs ve haziran aylarında önlem almalıyız. Yabani ot polenleri için ise temmuzdan eylüle kadar önlem almalıyız. Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde gözlük ve maske takarak dışarı çıkılması da faydalı olabilir. Her fırsatta yüz ve burun suyla yıkanmalıdır. Eve gidince üzerimizi değiştirip duş almalı veya gözler ve burun yıkanmalıdır. Kapı ve pencereleri kapalı tutulmalıdır. Havalandırma akşam saatlerinde ve rüzgarsız zamanlarda yapılmalıdır. Hepa filtreli klima kullanılması faydalı olabilir. Faydası sınırlıdır. Otomobillerde polenleri tutan hava filtreleri faydalı olabilir."

Polen alerjisinin teşhisini kesin koyacak olan kişinin alerji uzmanı olduğuna dikkat çeken Akçay, şöyle devam etti:

"Gaziantep'te yeterince çocuk alerji uzmanı ve yetişkin alerji uzmanı mevcuttur. Alerji uzmanları astım, alerjik hastalıklar konusunda en deneyimli olan uzmanlardır. Normal çocuk doktorlarının bu konuda bilgileri ne kadar bu konuyla ilgili de olsalar yeterli değildir. Alerji testlerini yapmaya yetkileri yoktur. Kandan yapılan alerji testlerinin ise büyük bir anlamı yoktur. Sağlık Bakanlığı bu tür suistimalleri engellemek için testleri yapma yetkisini alerji uzmanlarına vermiştir. Bu nedenle mutlaka test yaptıracağınız doktorunuzun kaşesinde alerji uzmanı ibaresi olmasına dikkat edin. Poliklinik kapısında alerji yazması o doktorun alerji uzmanı olduğunu göstermez. Gereksiz yere çocuğunuzun hayatını tehlikeye atmayınız. Bu testler ciddi testlerdir ve ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkabilmektedir. Alerji testi yanlış teknikle yapıldığında 1000 kat fazla alerjen çocuğa verilir ve alerjik şok dediğimiz ölümcül olabilen duruma neden olabilir. Sonuçta alerji uzmanı olmayıp test yapan hekim meslekte acemilikte 2 ile 5 yıl hapis cezasıyla karşılaşabilir. Bazen de alerjen yeterince çocuğa verilemeyip alerji olsa bile alerjinin çıkmamasına neden olabilir. Kandan alerji testi yapalım deyip para alınmasına da kesinlikle izin vermemek gereklidir. Çocuğunuzun canının yanmasıyla ve paranızı boşuna harcadığınızla kalırsınız."

yeni şafak

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri