B Planında 4 Alternatif

Eğitimcilere göre, YÖK katsayı sorununu çözmek için 4 seçenek üzerinde çalışıyor.

Genel ve meslek liseleri arasındaki katsayı eşitliğine "hayır" diyen Danıştay kararına itiraz ettikten sonra "Öğrenciler mağdur edilmeyecek. Alternatifler geliştirdik" açıklaması yapan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üzerinde çalıştığı alternatifler konusunda eğitimciler 4 madde sıraladı.

Fen Bilimleri Sınav Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, Final Yayınları Sınav Koordinatörü Ebru Açık, Uğur Yayın Kurumları Sınav Koordinatörü Turgay Polat ve Kültür Yayınları Sınav Koordinatörü Salim Ünsal, YÖK'ün B planını şöyle yorumladı:

1- Farklı katsayı uygulaması sembolik de olsa devam edebilir. Örneğin, adaylar kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümleri tercih ettiklerinde, Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) 0.15 katsayısı ile çarpılır, alan dışı bölümleri tercih ettiklerinde ise AOBP'leri 0.14 katsayısı ile çarpılır. 0.01 fark farklı alanlardan tercih yapacak adaylar için çok büyük dezavantaj oluşturmaz.

2- Danıştay farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının yürütmesini belirli kanun maddelerine dayanarak durdurdu. YÖK, hükümetin, bu kanun maddelerinde gerekli düzenlemeleri yapmasını isteyebilir. Bekleme süresi için sınav tarihleri değişebilir.

3- Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı'nın toplam puan içindeki etkisi yaklaşık yüzde 14'tür. YÖK bu etkiyi bu yıl için yüzde

4- 5'lere düşürerek AOBP'nin üniversiteye yerleşmedeki önemini azaltmış olur. 4- Okullarda öğrencilerin belirlenen bölümlere katsayı farkı olmadan girmeleri sağlanır. Örneğin inşaat bölümündeki inşaat mühendisliğine, makine bölümü makine mühendisliğine yerleşebilir. Burada katsayı farkı yok ancak sınırlı alan seçimi var.

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri