Azerbaycan uyardı: İlerleme sağlanmazsa Yukarı Karabağ'da pozisyonumuzu değiştirebiliriz

Ermenistan'ın yüzde 20'sini işgal altında bulundurduğu Azerbaycan toprakları ve Yukarı Karabağ'la ilgili görüşmeler yeniden hız kazanıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan lideri Serj Sarkisyan 17-18 Temmuz'da Moskova'da bir araya gelecek.



15 yıldır sorunun çözümü ile ilgili çalışan Minsk Grubu eşbaşkanları, bölgede temaslarda bulunuyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu ABD Eşbaşkanı Matthew Bryza, Fransa Eşbaşkanı Bernard Fassier ve Rusya Eşbaşkanı Yuriy Merzliakov, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'la görüşecek. Eşbaşkanlar 10 Temmuz'da da Azerbaycan'a geçerek burada yetkililerle bir araya gelecek. Gelecek hafta sonu gerçekleşecek Moskova zirvesinde tarafların somut adım atması bekleniyor.

APA haber ajansına özel açıklamada bulunan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Mammadyarov, Prag ve St. Petersburg zirvelerinde liderlerin görüşmelerinde ilerleme sağlanacağı konusunda Minsk Grubu'nun söz verdiğini, ancak herhangi bir ciddi adım atılmadığını söyledi. Ermeni tarafının yapıcı bir ülke izlenimi ile dünya kamuoyuna yansıtıldığını ifade eden Azeri bakan, "Dünya zannediyor ki müzakereler devam ediyor ve her şey yolunda. Eğer müzakereler bu formatta devam ederse herhangi bir ilerleme sağlanamaz. Azerbaycan da pozisyonunu değiştirir." uyarısında bulundu.

Azerbaycan'ın yedi bölgesi ve Yukarı Karabağ'da 20 yıldır işgalin sürdüğünü kaydeden Mammadyarov, "Okullar, camiler, hastaneler, müzeler, evler ve her şey orada yıkılmış durumda. Avrupa'nın ve ABD'nin bu durumdan haberdar olması gerekiyor." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de geçen hafta Rus Vesti televizyonuna yaptığı açıklamada, müzakerelerin içeriği ile ilgili bilgi vermişti. Azeri lider, işgal altındaki yedi bölgeden beşinden ilk aşamada çekilmenin gerçekleşmesi, beş yıl aradan sonra da Laçin ve Kelbecer'in Azerbaycan'a verilmesinin müzakere edildiğini söylemişti. Yukarı Karabağ'ın statüsü ile ilgili müzakerelerin uzun süreceğine değinen Aliyev; "Bir yıl, on yıl ya da yüz yıl sonra anlaşabiliriz. Belki de hiçbir zaman uzlaşı sağlayamayız." diye konuşmuştu. Ermeni halkına da çağrıda bulunan Aliyev, "Her zaman savaş halinde yaşamamalıyız. Biz bunu istemiyoruz." ifadelerini kullanmıştı. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri