Aytaç Durak açığa alındı

Adanalı Başkan Durak, hakkındaki iddialar nedeniyle Bakanlıkça açığa alındı. Durak, “Seçimde kaybettiler, şimdi manen tatmin oluyorlar” dedi

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, hakkında iddialar nedeniyle yürütülen soruşturmanın selameti açısından İçişleri Bakanlığı'nca açığa alındı. Karar dün sabah konutuna giden valilik görevlilerince Durak'a tebliğ edilirken, belediyeye giden polisler de makam odasının kapısını mühürledi.
Adana Valiliği Özel Kalem Müdiresi Semra Sakar, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Vekili ile Valilik Koruma Amiri Ali Uzun, dün sabah ellerinde sarı bir zarfla Durak'ın Çınarlı Mahallesi'ndeki evine geldiler.

Otomobili alındı
Kararı Durak'a tebliğ eden Uzun ve Sakar, soruları yanıtsız bıraktı. Durak'ın resmi plakalı makam otomobili de evi önünden alınarak belediye otoparkına çekildi. Vali İlhan Atış, şu açıklamayı yaptı: “Durak, bugün (dün) itibariyle ve 9434 sayılı bakanlık onayıyla görevinden uzaklaştırılmıştır. Adaletin tecellisi için, soruşturmanın daha sağlıklı yapılabilmesi için bakanlığımız bu tedbiri almıştır.”

Olağanüstü toplantı
Atış, Adana Büyükşehir Belediye Meclisi'ni de “başkan vekili seçimi” gündemiyle perşembe günü olağanüstü toplantıya çağırdı.
Meclis'in toplanacağı 1 Nisan'a kadar yasaya göre başkanlık görevini vekâleten yürütecek olan 1. Meclis Başkan Vekili Mustafa Tuncel, bu görevi istemedi. Durak hakkında rant iddialarını gündeme getiren Tuncel, “Yasa gereği vekâleten benim başkanlık yapmam lazım. Ama istemiyorum. Meclis İkinci Başkan Vekili bakabilir” dedi. Bu açıklamanın ardından, gözler, 2. Başkan Vekili CHP'li Halil Tüm'e çevrildi.
Bu arada belediyeye giden polisler, başkanlık makamına geçti. Odanın kapısına çaktıkları iki çivi yardımıyla kapı kolunu iple bağlayan ve mühürleyen polisler, çalışmaları kamerayla kaydetti.



Durak: Burası muz cumhuriyeti değil
Aytaç Durak, karara tepki gösterdi. “Burası dağ başı değil, muz cumhuriyeti değil, padişahlık ve krallıkla idare edilmiyoruz” diyen Durak, şunları kaydetti: “Burası Patagonya değil, hukuk devleti. Padişahlık yetkisi de yoktur. Seçimlerden bu yana belediyenin, ailemin, şirketlerimin araştırılmadık yeri kalmadı. Bir tek kara leke bulamadılar. Son deneyimle 2 ay süreyle görevimi başkasının yapmasını istiyorlar. Bir bakıma mecburi izin veriyorlar. Ancak, bunun amacı kamuoyu önünde beni küçük düşürmek. Gizleyeceğim hiçbir şey yok. Seçimlerde amacına ulaşamayanlar şimdi manen tatmin olmak istiyor. İftiralarla karşı karşıyayım. Hukuk üstün gelecektir. Birkaç gün sonra yeniden koltuğa oturacağım.”



Ömer Çelik: Durak vahim bir kişilik
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, Durak'ın “organize biçimde tertiplere giriştiğini” öne sürdü. Çelik, Durak'ın iddiaların ortaya dökülmesinden bugüne kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümet, AK Parti ve şahsı hakkında yaptığı açıklamaların hiçbir değerinin bulunmadığını kaydetti. Çelik, “Bunlar yalan ve geçersiz” dedi. Çelik, şunları söyledi: “Şahsımla ilgili yalan açıklamaları ekibi, bazı bürokratları ve bazı aile üyeleri ile beraber organize biçiminde giriştiği tertipler duvara çarpacaktır. Aytaç Durak adlı şahsın açıklamalarının tek yararı, belediyenin nasıl bir vahim kişilik tarafından yönetildiğinin göstermesidir.”

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri