Ayrımcılık da etiketlensin

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu cinsiyet ayrımcılığı yapan programların şiddet içeren programlar gibi 'işaretlenmesini' istedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, RTÜK'ten akıllı işaretlerin arasına 'Dikkat bu program, cinsiyet ayrımcılığı içermektedir' ibaresini de eklemesini istedi. Komisyon raporunda, 'TRT ekranında yer alan Çeyiz Şov'un kadınları alınır satılır gösterdiği iddiası da yer aldı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu bünyesinde kurulan 'Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Mevzuattaki ve Uygulamadaki Noksanlıkların Tespiti'ne ilişkin alt komisyonun raporunda şu istekler de göze çarptı: Medya okuryazarlığı dersi cinsiyet ayrımcılığını da içersin. RTÜK cinsiyetçi dil kullanan programlara ceza versin. RTÜK bünyesinde 'Medyada Kadının Durumunu İzleme Komisyonu' kurulsun.

Raporda sivil toplum örgütlerinin görüşlerine de yer verildi. Komisyona bilgi veren Medya İzleme Grubu (MEDİZ) Temsilcisi Nuran Bayer'in tespitleri de rapora girdi.

'Ben feminist değilim'
Bayer, TRT'de yer alan Çeyiz Şov'un kadınlara dönük ayrımcı yaklaşımın somut bir göstergesi olduğunu belirtti. TRT'de yönetmen olan Bayer, toplumda kadınların hâlâ alınır, satılır, çeyizleriyle var olan insanlar olarak algılandıkları, genç kadınların bu tür bir algı içine sokulduğu eleştirisinde bulundu. Bayer, TRT'de bu tür feminist bakış açılarına karşı dışlayıcı bir tutum olduğunu ve bazı üst kademe yönetici ve sanatçıların “Ben feminist değilim” şeklinde olaya yaklaştığını da vurguladı.

'Muhafazakâr gazetede kadın yok'
MEDİZ'in 'Medyada Kadınların Temsil Biçimleri Araştırması'nın sonuçlarına göre kadınların baş sayfalardaki temsil oranı yüzde 21'lerde. Ortalama 5 haberden sadece 1'inde kadına yer veriliyor. Gazeteler muhafazakârlaştıkça bu oran yüzde 10'dan yüzde 1'e kadar düşüyor. Kadınlara ilişkin haberlerin yüzde 52'sini yaşam, magazin haberleri oluştururken, bu oran ekonomiye ilişkin haberlerde yüzde 6'ya, eğitime ilişkin haberlerde de yüzde 2'ye düşüyor. Haber kaynaklarının ise sadece 18'ini kadınlar oluşturuyor.
radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri