Avrupayı kıskandıran not

TL notu arttı, döviz sabit kaldı yakın gelecek için umut verdi

ABD’nin kredi notunu geçen ay kıran, dün de İtalya’nın notunu bir basamak indiren uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan (S&P) Türkiye’ye iyi haber geldi. S&P, Türkiye’nin yerel para cinsi kredi notunu yükseltirken, yabancı para cinsi notunu da teyit etti.
S&P Türkiye’nin yerel para birimi kredi notunu BB+’dan BBB-’ye yükseltti, görünümü pozitif olarak belirledi. Türkiye’nin BB olan döviz cinsi kredi notu ise değiştirilmedi.
TL?cinsi kredi notu yatırım seviyesine çıksa da mevcut durumda,  Türkiye’nin kredi notu BB ile hâlâ yatırım yapılabilir seviyenin altında kabul ediliyor. Ancak görünümün pozitif olarak belirlenmesi kamu maliyesi, büyüme ve cari açığın seyrine göre yılbaşına doğru bir döviz cinsi not artırımı beklentisini de artırıyor.

Piyasaların derinliği etkili
S&P’den yapılan açıklamada, not artışı kararının, Türkiye’nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığı ifade edildi.
S&P, Türk bankacılık sisteminin yeterince sermayelendirildiğini ifade ederek, devletin, kamu bankalarındaki paylarını azaltmasını beklediklerini açıkladı. Türkiye’nin yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları arasındaki farkın, S&P’nin merkezi hükümet kredi kriterlerini haziranda revize etmesinden kaynaklandığı vurgulandı.

Not daha da artabilir...
Bu kriterler, merkez bankalarının bağımsız politikalarını, dalgalı kuru ve yerel borçlanma piyasalarının derinliğini yansıtıyor.
S&P, Türkiye’nin cari işlemler açığının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının bu yıl yüzde 10’u seviyesinde olmasının beklendiğini kaydetti. S&P’nin açıklamasında Türkiye’nin kredi notlarının gelecekte artırılmasının, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığının azaltılmasına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı olduğu vurgulandı.
S&P, daha derin bir sosyal güvenlik reformunun güçlü bir mali performansa yol açması halinde Türkiye’nin notunun artırılabileceğine işaret etti.

 

 

NEDEN TL KREDİ NOTU YÜKSELDİ ?

- S&P ülkenin kredi notunun artırılması kararının, Türkiye’nin finansal sistemindeki iyileşmenin devam etmesi, ülkenin mali sektöründeki toparlanma ve derinlik kazanan yerel piyasalara ilişkin görüşlerini yansıttığını belirtti.
- S&P yerel para birimi not artışında Türk finans sektöründeki iyileşmenin etkili olduğunu söyledi.
- Buna göre, TL cinsi borçlanma piyasalarının kazandığı derinlik, yerel para birimi cinsi not artışını beraberinde getirdi.

 

DÖVİZ NOTU NASIL DEĞİŞEBİLİR ?


- S&P döviz cinsi kredi notu artışı için önümüzdeki dönemde kamu maliyesi, büyüme ve cari açığı izleyecek.
- Türkiye’nin kredi notu cari açık düşürülür ve yüksek iç kredi genişlemesi yavaşlarsa artırılabilecek. Kredi notu daha derin sosyal güvenlik reformları ve güçlü mali performansı sağlarsa da yükseltilebilecek.
- Sonuç olarak Türkiye’nin notunun artırılması, ekonominin beklendiği gibi soğumasına, cari işlemler açığına ve yurtiçi kredi büyümesinin mali hesaplar ya da finansal sektör istikrarını etkileyebilecek kötü bir etki yaratmadan yavaşlayabilmesine bağlı.

 


BÜYÜME VE CARİ AÇIĞA GÖRE2 YIL İÇİNDE NOT YİNE ARTABİLİR

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye analisti Frank Gill, Türkiye’nin kredi notunun  görünümünün pozitif olmasının iki yıl içinde kredi notu artışı olabilir anlamına geldiğini, önümüzdeki dönemde kamu maliyesinin, büyümenin ve cari açığın  seyrini değerlendireceklerini söyledi.
Gill, Reuters’a yaptığı açıklamada, Türkiye’de GSYH büyümesinin bu yılki yüzde 6 civarından önümüzdeki yıl yüzde 2 ve 3 civarına düşmesini beklediğini söyledi. Türkiye’nin merkezi yönetim borç dinamiklerinin azalan büyüme eğiliminden nasıl etkileneceğini bir süre takip etmek istediklerini belirten Gill, “Bu, bizim izlediğimiz konular arasında en önemli olanlar arasında” dedi. Gill, büyüme performansının özellikle yakından takip edileceğine de dikkat çekerek, cari açığın GSYH’ye oranının bu yıl yüzde 10’a yükseldikten sonra önümüzdeki yıl yüzde 5 civarına gerilemesini beklediğini belirtti.
Gill, TL cinsi not artışının döviz cinsi not artışını beraberinde getirebilir mi sorusuna ise lokal ve döviz cinsinden kredi notlarının etkileyen faktörlerin birbiriyle tamamen aynı olmadığı belirterek, benzer yönleri olsa da iki derecelendirmenin farklı işleyeceğini söyledi. Yerel para cinsi kredi notu artışını Türkiye’de finans sektöründeki derinliğin artmasına bağlayan Gill, TL cinsi borçlanma piyasalarının kazandığı derinliğin de lokal para cinsi not artışını beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Önce notu yükseltti, şimdi ofis açıyor
Türkiye’nin notunu artıran S&P, mayıs ayında ilan ettiği Türkiye’deki yeni temsilciliğinin resmi açılışını da yapıyor. Temsilciliğin başına Zeynep Holmes getirilmişti.

 

Piyasa önce ‘döviz cinsi not yükseldi’ dİye algıladı

S&P’nin Türkiye’nin yerel para birimi kredi notunu artırmasıyla önce sert bir şekilde gerileyen kur ve faiz, değişikliğin döviz cinsi kredi notunu kapsamaması ve tam bir not artırımı olmaması nedeniyle kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Açıklama öncesi 1.80 seviyesinin üzerinde olan dolar/TL, 1.7660 seviyesine kadar gerilerken, açıklama öncesi yüzde 8.20 seviyelerinde olan gösterge faiz ise yüzde 7.86 seviyesine kadar geriledi.
Reuters’a konuşan HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, “Haber ilk geldiği zaman Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülkeler kategorisine yükseltildiği belirtilmişti. Ancak, detaylar geldikçe yerel para cinsinden kredi notunun artırıldığı görüldü. Asıl önemli olan yabancı para cinsinden notun değiştirilmediği anlaşılıyor. Yani, bu karar olumlu olmakla birlikte ilk andaki algılama kadar olumlu olmadığı açık” dedi.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’in Türkiye Genel Müdürü Botan Berker, Türkiye’nin kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkması ile ilgili “bekle gör” döneminin devam ettiğini söyledi.

 


S&P İtalya’nın notunu kırdı BerlusconI sert çıktı...

 

Standard & Poor’s borç krizinin pençesindeki ülkelerden İtalya’nın kredi notunu ise dün A+’dan bir kademe düşürerek A’ya çekti. Görünümü ise notun daha da düşebileceğinin habercisi olan negatif olarak açıkladı. İtalya’nın büyüme görünümünde gözlenen bozulmaya ve siyasi belirsizliğin verdiği zarara dikkat çekilen S&P  açıklamasının ardından euro dolar karşısında önemli ölçüde değer kaybetti. Piyasalar bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s’in İtalya’nın notunu düşürmesini beklerken S&P’nin not kırması sürpriz oldu.

‘S&P etki altında kaldı’
S&P tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İtalya’daki ekonomik aktivite hızındaki azalmanın, hükümetin revize edilmiş mali hedefleri yakalamasını güçleştirebileceğine inanıyoruz” denildi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, S&P’nin verdiği notun gerçeği yansıtmadığını savundu. S&P’nin not düşüşünü, kurumun gazetelerde çıkan yazılardan ve politik söylemlerden etkilenmesine bağlayan Berlusconi 2013’e kadar bütçe denkliğini sağlayacak gerekli önlem paketlerini uygulamaya koyduklarını söyledi.


Çağlayan: Türkiye  hak etti, geç verildi


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, not artışını Türkiye’nin hakkı olarak değerlendirdi. Çağlayan, “Geç verilmiş olan bir hak. Bunların daha fazla artacağını hep birlikte göreceğiz” dedi. Çağlayan, Türkiye’nin yabancı para cinsinden notunun da yakın zamanda artacağına inandığını söyledi.
Öte yandan Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), portföy yatırımları açısından bu not artırımının pozitif etkili olabileceğini, doğrudan yatırımlar açısından ise daha uzun vadeli yatırım ortamına ilişkin mikro politikaların devamına ihtiyaç olduğu bildirildi.

Bilgin: Türk bankaları dünyayı kıskandırıyor

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, not artırımının Türk bankacılık sektörünün güçlü konumunu teyit ettiğini söyledi. Bilgin, “Not artırımı bankacılık sektörümüzün güçlü konumunu teyit ediyor. Sektörümüzün sermaye yeterlilik oranı yüzde 17. Bu oran dış dünyayı kıskandıracak bir oran. Diğer ülkelerin açıkladıkları rakamlarda devlet kağıtları da yer almasına karşın tam oranları göstermiyor. Bankacılık sektörümüzün kredilerde takibe düşme oranı yüzde 2.8’e düşmüştür. Karlılık oranı geçen yıla göre düşüş eğilimindedir ama karlılığın aktiflere oranı yüzde 1.9, özkaynak karlılığı ise yüzde 16.3 olup tatmin edici bir konumdadır” dedi.
KADİFE ŞAHİN

 


 

İş dünyası yatırım seviyesinde kredi notunu bekliyor

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, S&P’nin not artırımı kararının Türkiye ve iş dünyası açısından çok olumlu olduğunu vurgulayarak, “Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli...” dedi. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da not artırım kararına ilişkin değerlendirmesinde, diğer problemli ülkeler göz önüne alındığında Türkiye’nin bunu çoktan hak ettiğini kaydetti.
Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, “Esasında verilmiş olan bu karar gecikmiş bir karardır. İş dünyası olarak Türkiye’nin yatırım yapılabilir bir seviyeye kısa sürede gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri