Bağlantı kurulmasına rağmen yardım çağrılarına ne İtalya ne de NATO kuvvetleri cevap verdi. 16 gün içinde 61 kişi açlık ve susuzluktan öldü. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, olayın acilen soruşturulmasını isterken, itham edilen NATO, iddiaları yazılı bir açıklamayla yalanladı. Dün benzer bir haber de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden geldi. Sözcü Laura Boldrini, Libya'dan kaçmaya çalışan 600 mülteciyi taşıyan geminin battığına dair ihbar aldıklarını duyurdu. Boldrini, İtalya'ya ulaşan bir mültecinin yüzen cesetler gördüğünü aktardı.
İngiliz gazetesi The Guardian, insanlık faciasını safha safha sayfalarına taşıdı. İddiaya göre Kuzey Afrikalı göçmenleri taşıyan bir gemi denizin ortasında arızalanınca yardım çağrısında bulundu. Çağrıyı almasına rağmen Fransızlara ait NATO savaş gemisi Charles De Gaulle, göçmenleri taşıyan gemiye yardım etmedi. Sivilleri korumak için Libya'ya askerî harekât kararı alan ülkelerin yetkilileri faciayı seyretti. 16 gün açık denizde sürüklenen gemide bulunan 72 yolcunun 61'i açlık ve susuzluktan hayatını kaybederken, 10 Nisan'da Libya açıklarına vuran teknede hâlâ hayatta kalanları, Kaddafi kuvvetleri tutukladı. 2 göçmenden biri sahile çıkar çıkmaz, diğeri de hapishanede öldü. Hayatta kalan 9 kişiden Abu Kurke, Guardian'a verdiği beyanında "Her sabah kalktığımızda yeni cesetlerle karşılaşıyorduk, 24 saat beklettikten sonra denize atıyorduk. Son günlere doğru herkes kendini kaybetti. Hayatta kalanlar ya ölüyordu ya da dua ediyordu." dedi. 25 Mart'ta Trablus'tan yola çıkan teknede bulunan 72 Kuzey Afrikalının 47'si Etiyopyalı, 7'si Nijeryalı, 7'si Eritreli, 6'sı Ganalı ve 5'inin de Sudanlı olduğu kaydedildi. Yolcuların 20'sinin kadın, 2'sinin bebek olduğu, bebeklerinin ikisinin de öldüğü belirtiliyor.
NATO dün öğleden sonra yazılı bir açıklama yaparak iddialara cevap verdi ve haberin doğru olmadığını, 61 kişinin öldüğü geminin civarında İttifak'a ait savaş gemilerinin bulunmadığını savundu. Olayın büyümesi üzerine bir yazılı açıklama da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Hadisenin doğru çıkması durumunda tüyler ürpertici olduğunu belirten Çavuşoğlu, acilen soruşturma açılması çağrısı yaptı. Çavuşoğlu, "Eğer iddialar doğruysa bu Avrupa için kara bir gün olur." dedi. Göç ve göçmenler Avrupa siyasetinde sağcı ve aşırı sağcı partiler tarafından yoğun olarak istismar ediliyor. İtalya ve Fransa, Avrupa'da serbest dolaşım sistemi Şengen'in tekrar gözden geçirilmesi için AB Komisyonu'na geçtiğimiz haftalarda müracaat etmiş, komisyon da olumlu cevap vermişti. Bu arada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Libya'dan kaçmaya çalışan mültecileri taşıyan bir geminin battığına dair ihbar aldıklarını duyurdu. Sözcü Laura Boldrini, cuma günü 600 yolcusuyla demir alan geminin akıbetini netleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Sözcü, gemiden ayrılarak başka bir tekneye binip İtalya'ya ulaşan bir mültecinin, geminin ikiye ayrıldığını ve yüzen cesetler gördüğünü aktardı. Tunus'ta başlayan ardından Mısır'da Mübarek rejimini deviren ve şimdi de Libya'da iç savaşa sebep olan Arap isyanlarından bu yana Kuzey Afrika'dan İtalya'ya 30 bin civarında göçmenin geldiği tahmin ediliyor. Son 4 ay boyunca Lampedusa'ya ulaşmaya çalışırken ölen Kuzey Afrikalı sayısının 800 olduğu belirtiliyor.