Avrasyalı eğitimcilerden "TÜRKÇE" desteği

Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinde faaliyet yapan eğitim sendikaları tarafından oluşturulan Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, Türkiye Türkçesinin tüm Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinde ortak dil olarak kabul edilmesinin desteklendiği açıklandı.

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin başkanlığı görevine Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk getirildi.

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinde faaliyet yapan eğitim sendikaları tarafından oluşturulan Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, Ermenistan'ın Azerbaycan işgalini kınadığını açıkladı.
Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği'nin 3-4 Kasım tarihlerinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yaptığı toplantını sonuç bildirgesi açıklandı. Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Özbekistan'ın katıldığı toplantıda, Türk Eğitim-Sen Genel Başkan İsmail Koncuk'un birlik başkanlığına getirilmesi kararı verildi. Ayrıca, Türkiye Türkçesinin tüm Bağımsız Türk Cumhuriyetlerinde ortak dil olarak kabul edilmesi desteklendi.
Toplantının sonuç bildirgesinde, “Ermenistan Cumhuriyetinin Azerbaycan Topraklarını işgali neticesinde 130 binden çok öğrencinin ve 20 bin öğretmenin hak ve hukuklarının gasp edilmesini kınıyoruz” denildi.
Azerbaycan halkına karşı yapılmış Hocah soykırımının anılmasına yönelik “Hocalıya adalet” kampanyasını desteklenmesi kararının çıktığı toplantıda, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin artırılması gerektiğine de işaret edildi. Sonuç bildirgesinde şöyle denildi:
“Türk Dilli Halklar arasında dostluğu daha da pekiştirmek amacıyla Eğitim çalışanları veya eğitim alanlardan oluşan birliklerin kültürel alanda festivaller gerçekleştirmesini istiyoruz. Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliğine bütün Türk Dilli devletler ve özerk cumhuriyetlerin kabul edilmesi yönünde faaliyetimizin geliştirilmesi doğrultusunda çalışmalar başlatılacaktır.”
Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliğinin'nin 4. toplantısının ise Kazakistan'da yapılmasına karar verildi. (ANKA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri