Dolar Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırıyor. Dolar kuru her hafta rekor tazeliyor. Dolar kuru rekor kırarken vatandaş kaybediyor. Başta temel gıda maddeleri olmakla neredeyse her ürüne zam üstüne zam geliyor.
GIDA FİYATLARI HIZLA ZAMLANIYOR
Doların yanı sıra enflasyonda hızla tırmanıyor. Market raflarında etiket fiyatlar neredeyse her gün değişiyor. Ayçiçek yağı fiyatları altınla yarışır hale geldi. Bugün 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 100 lira civarında. Bir çok markette ayçiçek yağı kotayla satılıyor. Ayçiçek yağı dışında şekere, tohuma ve diğer ürünlere de fahiş zamlar geliyor.
DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?
Uzmanlara göre dolar kurunun yükselmesinin ana nedeni Merkez Bankası'nın yüksek enflasyona rağmen politika faizlerini aşağı yönde çekmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin açıklamaları.
ATİLLA YEŞİLADA'DAN DOLAR YORUMU
Ekonomist Atilla Yeşilada Para Analiz'de dikkat çeken tahminlerde bulundu. Atilla Yeşilada'ya göre dolar 2022 yılı içerisinde yapılacak faiz artırımıyla birlikte düşüşe geçecek.
Ekonomist Atilla Yeşilada 2022 yılına ilişkin dolar yatırımcısına uyarılarda bulundu.
Para Analiz'deki yazısında "Fed 2022 yılı içinde en az 2 kez 25 baz puan faiz artırımı yapacak." diyen Yeşilada, "Bu durumda Euro/dolar düşer, diğer koşullar sabit kalmak şartıyla da Dolar Endeksi 102-105 aralığına yükselebilir." ifadelerini kullandı.
Atilla Yeşilada'nın ilgili yazısı şu şekilde...
İşte Atilla Yeşilada'nın yazısında dolar kuruna ilişkin kısım::
"Fed ve AMB’nın uzun süredir sıkı sıkıya sarıldığı “enflasyon geçici, kasmayın” söylemi, Salı gecesi Jay Powell’in Senato’da yaptığı sunumdan sonra tarihin tozlu raflarına kalktı. Eğer Omicron tüm dünyayı evine kapatıp, ülkeden-ülkeye mal ve insan trafiğini engellemezse, Fed 2022 yılı içinde en az 2 kez 25 baz puan faiz artırımı yapacak. Bu durumda Euro/dolar düşer, diğer koşullar sabit kalmak şartıyla da Dolar Endeksi 102-105 aralığına yükselebilir. Bu gelişmelerin 3Ç2021 itibarıyla $296 trilyona şişen dünya borçları üstünde yaratacağı olumsuz etkiyi tartışmak lazım.
Bu konu Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Biz dış borç yeniden finansmanı GSYH’ye oranı en yüksek ülkelerden biriyiz. Ek olarak, özel sektör de burnuna kadar borçlu.''