Atatürk'e övgü, İnönü'ye eleştiri

Atatürk anılırken Erdoğan, İnönü'yü 'asimi-lasyon'la eleştirdi: "1940'larda ortaya çıkan ret politikaları Atatürk'ün millet tarifine de aykırı."

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ata-türk’ün ölüm yıldönümünde İsmet İnönü’yü ‘asimilasyonla’ eleştirdi.

Atatürk dün ölümünün 73. yılında tüm yurtta düzenlenen etkinliklerle anıldı. Ankara’da Anıtkabir’de devletin zirvesi ile siyasileri buluşturan törenin ardından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu tarafından Milli Kütüphane’de tören düzenlendi. Törene Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı.

Kürt sorunuyla ilgili inkâr politikalarına iktidarları döneminde son verildiğini söyleyen Erdoğan, isim vermeden İsmet İnönü’yü eleştirdi. “Atatürk’ün de çok net bir biçimde ortaya koyduğu gibi, millet, aynı ırkın, aynı kabilenin, aynı kavmin mensupları değil, geçmişleri ve gelecekleri müşterek olan, sevinçleri, hüzünleri ve ümitleri ortak olan, yek vücut olarak kader birliği eden bir cemiyettir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

“Atatürk’ün bu millet tanımı ve tasavvuru, ilk Meclis’te çok somut olarak tezahür etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, işte, bu millet tanımından yola çıkılarak, çok renklilik, birlik, kardeşlik ve dayanışma temelleri üzerinde yükselmişti. 1940’lardan sonra ortaya çıkan asimilasyon, ret ve inkâr politikaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesine olduğu kadar, Atatürk’ün millet tarifine de bütünüyle aykırıdır.”

Arınç: Atatürk çıkış yolu
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise “Objektif bir şekilde incelendiğinde, Atatürk’ün felsefe ve ideallerinin, bugün de önümüzdeki sorunların çözümünde bizlere ciddi çıkış yolu göstereceğine inanıyorum” dedi.

Gül: İnsan hakkına saygı, özgürlükçü bir anayasa
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Atatürk’ü anma toplantısındaki konuşmasında Türkiye’nin modernleşme çabalarının son yıllarda gerçekleştirilen reformlarla daha da ivme ve etkinlik kazandığının, Türkiye’nin önemli bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiğinin tartışma götürmez bir gerçek olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül sözlerine şöyle devam etti:

“Evrensel ilke ve değerleri benimseyip uygulamak, Türk milletini daha büyük atılımlarla yüceltmek ve Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak konusunda güçlü bir iradeye sahibiz. Bu süreçte ülkemizi geleceğe taşıyacak yapısal reformların aksatılmadan hayata geçirilmesi temel önceliğimizdir. Bu noktada, bir kez daha altını çizmek isterim ki halkın beklentileri doğrultusunda yeni ve özgürlükçü bir anayasanın yapılması ülkemizi daha da güçlendirecektir. Diğer yandan insan hakları ve temel hürriyetlere saygı ile hukuku her şeyin üzerinde tutan bir anlayışın hâkim kılınması ve uygulamalardan kaynaklanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için gerekli olan zihniyet dönüşümünün gerçekleştirilmesi Türkiye’nin itibarını daha da yüceltecektir.

Radikal

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri