Atatürk özlem ve saygıyla anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71'inci yılında düzenlenen törenlerle anıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere devlet zirvesi de Anıtkabir'deydi. On binlerce kişi, Atatürk'e bağ

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 71'inci yılında tüm yurtta, dış temsilciliklerde, KKTC'de ve Anıtkabir'de düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Binlerce kişi oradaydı

10 Kasım dolayısıyla sabah saatlerinde düzenlenen devlet töreninin ardından Anıtkabir, halkın ziyaretine açıldı. Ülkenin dört bir yanından çocuğu, yaşlısı, genci, her yaştan on binlerce kişi, yakalarında ve ellerinde taşıdıkları Atatürk resimleri ve Türk bayraklarıyla Anıtkabir'e akın etti.

Uzun kuyruklar oldu

Anıtkabir'de gün boyu güvenlik uçuşu yapan helikopterler ise vatandaşlar tarafından sık sık alkışlandı. Mozoleye kırmızı ve beyaz karanfiller başta olmak üzere rengarenk çiçekler ve Türk bayrakları bırakan ziyaretçilerden bazıları göz yaşlarını tutamazken, bazıları da dua etti. Bazı gruplar da Atatürk'e bağlılıklarını Anıtkabir'e dev Türk bayraklarıyla gelerek gösterdiler. Bir grup öğrenci Anıtkabir'in merdivenlerinde, “Gençliğin Atatürk'e Cevabı”nı okuyarak en büyük mirası Cumhuriyet'i sonsuza dek koruyacaklarına dair ant içti. Ziyaretçiler arasında Türk bayrağının yanı sıra, KKTC bayrağı taşıyan bir kişi de dikkat çekti. Anıtkabir'deki yoğunluk nedeniyle görevliler zaman zaman zor anlar yaşarken, ziyaretçiler Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme girmek için uzun süre bekledi.



Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve diğer yöneticiler katıldı.

Vali: Teşekkür ederim Baydemir: Zor sıpas

TÜRKİYE Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün 71'inci yıldönümü için Diyarbakır'da yapılan anma etkinliğine, kentteki DTP'li Belediye başkanları tam kadro katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Atatürk anıtına çelenk koyup başı ile selamladıktan sonra protokole dönerken, Vali Hüseyin Avni Mutlu, kendisine “Teşekkür ederim” dedi. Baydemir, bunun üzerine Kürtçe, “Çok teşekkür” anlamına gelen, “Zor sıpas” diyerek protokolü selamladı.

İlham Gencer'e müdahale edildi

İSTANBUL Taksim Cumhuriyet Anıtında düzenlenen törende sanatçı İlham Gencer (85), “Ne mutlu Türküm diyene” diye bağırdı. Sivil polis memurları ve Vali Muammer Güler'in korumaları, Gencer'e müdahale ederken, elindeki Atatürk posteri yırtıldı. Anıtkabir'deki tören de meydanda kurulan sistemle İstanbul'dakilere izletildi.

Öldüğü odada gözyaşları

ATATÜRK'ün öldüğü İstanbul Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında, 09.05'te düzenlenen törende, yatağına çelenkler konuldu. Bu sırada yatağın başında nöbet tutan erlerden biri gözyaşlarını tutamadı. Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe'nin de katıldığı Mavi Salon'daki törende, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil Dolmabahçe Özel Defteri'ni imzaladı.
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odayı ziyaret etmek isteyen vatandaşlar da sabahın erken saatlerinden itibaren sarayın önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Dolmabahçe'deki anma törenine katılan gaziler, sarayın rıhtımından Boğaz'ı seyrettiler.

Saygısı yükünden daha ağır

MUSTAFA Kemal Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu saat 09.05'te tüm yurt saygı duruşundaydı. Samsun'da elinde yük torbası olan bir genç, siren seslerini duyunca torbasını yere bırakmayarak saygı duruşunda bulundu...

Palandöken'de 107 dağcı

ERZURUM ve Kayserili dağcılar, Atatürk'ü Palandöken Dağı'nın Ejder Tepesi Erciyes Dağı'nın zirvesinde andılar. Erzurum Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu (BESYO) önünde saat 08.30'da toplanan 107 dağcı, Ejder Zirvesi'nde Türk bayrağı açtı. Kayseri'de de beş dağcı dün 3 bin 916 metre yükseklikteki zirvede Atatürk için 5 dakika saygı duruşunda bulunduktan sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri