Atatürk markasına karşı AB’ye dava açıldı

Bir İngiliz vatandaşının yurtdışında Atatürk ismini marka olarak tescil ettirmesi üzerine Türkiye harekete geçti

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türkiye'de yasalarla korunan “Atatürk” isminin, AB ülkelerinde çeşitli ürünlerde marka olarak kullanılması için tescil edildiğinin ortaya çıkması üzerine yasal girişimlerde bulunmak üzere harekete geçti.
Bakanlığın, Alman Patent Yasası'nın Türkçe çevirisini yaptırmaya başladığı ve mevzuata bakılmasının ardından, Almanya Patent Mahkemesi'nde “marka hükümsüzlüğü” davası açacağı bildirildi.
Bakanlığın, ayrıca Türk Patent Enstitüsü aracılığıyla OHİM'de (AB İçpazarda Uyumlaştırma Ofisi) itiraz hakkını kullanacağı da ifade edildi.
Türkiye'de “Atatürk” ismi, marka olarak kullanılamazken, AB üyesi ülkelerde ve Almanya'da, Atatürk isminin hem marka, hem de imza olarak kullanılmak için tescil ettirildiği ortaya çıkmıştı.
İngiliz asıllı Müslüman Muhammed Sujah Jioher Yaqub'un, “Atatürk” ismini 5 Ekim 2005'ten itibaren AB markası olarak tüm üye ülkelerde geçerli olmak üzere tescil ettirdiği belirlenmişti.
Almanya'da yaşayan Tezer Leblebici'nin de 2000 ve 2002 yıllarında yaptığı başvurularla, Atatürk ismini marka olarak sadece Almanya'da tescil ettirdiği anlaşılmıştı.
Timur Kasım isimli bir Türk vatandaşının ise 2005 yılında yine aynı ülkede Atatürk imzasını marka olarak tescil ettirdiği açığa çıkmıştı.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri